Održan pripremni sastanak poslanika. Nova sjednica Skupštine 13. jula 2017. godine

 

BRČKO 05. 07. 2017. -Poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH održali su pripremni sastanak na kojem je utvrđen dnevni red 14. sjednice Skupštine Brčko distrikta BiH koja će biti održana 13. jula 2017. godine.

 Pripremni sastanak

Pred poslanicima  Skupštine naći će se više od 30 pitanja, među kojima Nacrt zakona o nasljeđivanju, Nacrt zakona o vanparničnom postupku,  Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Brčko distrikta BiH u prvom čitanju. U drugom čitanju bit će razmatrani Nacrt zakona o izmjenama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta BiH. Na dnevnom redu 14. sjednice Skupštine naći će se i set izvještaja o reviziji finansijskih izvještaja  vladinih odjeljenja i institucija. 

-Imat ćemo priliku da razmatramo i usvojimo set odluka koje se tiču utvrđivanja javnog interesa u funkciji realizacije mnogih kapitalnih projekata na području Distrikta, od cestogradnje do vodosnabdijevanja i drugih važnih infrastrukturnih projekata - rekao je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH. On je najavio da će se nakon ove sjednice, posljednje prije ljetne pauze, na prvom jesenjem zasjedanju u Skupštini naći veliki broj zakona koji su prošli prvo čitanje.

-Ima mnogo zakonskih propisa koje valja vratiti u raspravu. To su prije svega zakoni koji se odnose na borbu protiv korupcije, Zakon o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju i Zakon o uspostavljanju tijela za borbu protiv korupcije. Ta dva zakona nismo donijeli i, u izvjesnom smislu, Distrikt ima minus jer to nismo uspjeli riješiti- rekao je predsjednik Kadrić.