Predstavnici Skupštine i Vlade obišli gradilište obilaznice oko Brčkog

01

6. 9. 2017. Kako bi se upoznali s dinamikom radova na izgradnji obilaznice oko Brčkog Esed Kadrić i Ivica Filipović, predsjednik i potpredsjednik Skupštine i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, s poslanicima, članovima Vlade i predstavnicima JP „Putevi Brčko“ obišli su gradilište obilaznice oko Brčkog.

 foto 03

- Cijenim da je uloženo mnogo napora u realizaciji veoma složenih pozicija u ostvarenju ovog projekta - rekao je predsjednik Kadrić. Istakao je da je veoma važno da su poslanici obišli trasu obilaznice i upoznali se s dinamikom radova i najavio da će Skupština dodatno razmatrati informaciju o realizaciji projekta obilaznice.

-Mi ćemo razmotriti sve što je do sada urađeno i sve probleme s kojima se JP „Putevi“ suočava u realizaciji ovog  projekta, da na neki način damo političku podršku ili iskažemo volju, da se politički odredimo u pogledu nedostajućih sredstava ukoliko bude potrebno jer je za nas neizmjerno važno da se ovaj projekat realizuje - rekao je predsjednik Kadrić.

Ivica Filipović, potpredsjednik Skupštine rekao je da je veoma zadovoljan onim što je vidio tokom obilaska trase i da je do sada urađeno demantovalo sve sumnje u konačan završetak projekta izgradnje obilaznice oko Brčkog.

foto 05

-Bilo je kontroverznih izjava i objektivnih zastoja koji su se činili nepremostivim i zbog kojih se činilo da se ovaj projekat nikada neće dovesti do kraja. Nakon ovoga što sam vidio želim poslati javnosti poruku da će ovaj projekat ubrzo ugledati svjetlost dana i da ćemo svi skupa imati koristi od njega - rekao je potpredsjednik Filipović.

Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, podsjetio je da je izgradnja obilaznice najveći kapitalni projekat Distrikta i da je zbog toga bilo potrebno da se članovi Skupštine i Vlade  na terenu upoznaju s dinamikom radova i problemima.

06

-S obzirom na važnost  i činjenicu da je već urađen veliki dio projekta, mi ćemo, vodeći računa o zakonskim i drugim procedurama, razmotriti eventualne zahtjeve za povećanje iznosa sredstava neophodnih za završetak gradnje obilaznice - rekao je gradonačelnik Milić.

Obilazak radova na trasi obilaznice organizovalo je JP “Putevi Brčko“

- Imamo ambiciozan plan da do početka zime određena dužina trase bude pod prvim slojem asfalta - izjavio je Miroslav Miškić, direktor ovog preduzeća. Rekao je da je urađeno oko 70 posto radova i podsjetio da je zbog problema, koji su se dešavali u prvoj godini, rok za završetak obilaznice pomjeren na početak septembra naredne godine.Izgradnja obilaznice finansira se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 28,5 miliona eura.

DSCN5373

-Potpuno je izvjesno da to neće bit dovoljno jer postoje neke pozicije koje projekat nije predvidio a koje moraju biti urađene - rekao je Miškić navodeći primjer zaštitnih ograda, sistema rasvjete i ističući da takvih pozicija ima dosta i da je njihova vrijednost sada procijenjena na 2,8 miliona eura, a da bi do završetka radova mogla iznositi oko četiri miliona. 

Obilaznica oko Brčkog duga je 18,8 kilometara i široka 10,6 metara, sa 12 mostova, četiri kružna toka, dvije raskrsnice u nivou i više nadvožnjaka. Paralelno s obilaznicom s obje strane glavne trase gradi se još 23 kilometra pomoćnih cesta za prilaze kućama i njivama.