Poslanicima prezentovana studija izvodljivosti „Komunalni projekat u Brčko distriktu BiH“

mala DSCN5567Studiju  izvodljivosti „Komunalni projekat u Brčko distriktu BiH“ poslanicima Skupštine Brčko distrikta BiH prezentovali su konsultanti Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). 

Torsten Lingner, rukovodilac projekta izrade studije koju su finansirali EBRD i švedska agencija SIDA рекао је da su tokom rada na studiji ostvarili dobru saradnju sa svim institucijama i posebno sa JP “Komunalno Brčko“.

-Prezentovali smo rezultate studije koju smo radili po pozivu EBRD-a za izradu studije vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda u Brčko distriktu. Uradili smo tehničku procjenu inovacija svih aspekata projekta, uključujući i ekološke i socijalne aspekte - rekao je Lingner i pojasnio da bi projekat bio relizovan u tri faze.

DSCN5567

- U prvoj fazi bi se angažovao konsultant koji bi pomogao JP „Komunalno Brčko“ u nabavci radova i usluga, a sami radovi bi bili realizovani u dvije tranše od kojih bi se prva odnosila na projekte vodosnabdijevanja a druga na projekte kanalizacionih sistema - rekao je Lingner.

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Mićo Stevanović rekao je da je ovo prva studija izvodljivosti koja na ozbiljan način tretira probleme vodosnabdijevanja, prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Distriktu.

-Riječ je o projektu izgradnje glavnog transportnog cjevovoda, koji bi išao trasom obilaznice oko Brčkog, prikupljanju i prečišćavanju otpadnih voda u Brčko distriktu. Vrijednost projekta je 16,9 miliona eura, uz grant EBRD-a od 5,6 miliona eura za izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda - rekao je Stevanović. On je pojasnio da bi realizacija ovog projekta obezbijedila da se od Fabrike vode u Plazuljama, glavnim transportnim cjevovodom voda dovede do bazena u Potočarima, odakle bi se obezbijedilo snabdijevanje prigradskih naselja u pet pravaca. Osim toga obezbijedila bi se stabilizacija pritiska i vodosnabdijevanja u gradu.

Ukoliko dobije podršku Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH i prođe odgovarajuću proceduru na nivou BiH, realizacija projekta počela bi 2019. godine dok bi otplata kredita počela 2023. godine.