Dan otvorenih vrata Komisije za evropske integracije

mala DSCN5646U organizaciji Komisije za evropske integracije Skupštine Brčko distrikta BiH, uz podršku  Kancelarije EUD/EUSR i Misije OSCE-a, danas je u Skupštini  održan Dan otvorenih vrata za studente i predstavnike omladinskih organizacija.

Tridesetak studenata Ekonomskog fakulteta u Brčkom, Evropskog, Internacionalnog univerziteta i Visoke škole Empirika kao i predstavnike desetak omladinskih organizacija Brčko distrikta u svoje i u ime predsjednika Skupštine pozdravo  je Ivo Filipović, potpredsjednik Skupštine, a ovom događaju je prisustvovao i gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić. On je pozdravio održavanje ovakvih skupova i istakao da Brčko distrikt nastoji da ispuni svoje obaveze u procesu evropskih integracija BiH. Podsjetio je da je s tim ciljem u okviru Vlade formirano i posebno Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju koje je od velike važnosti ali da je odgovornost i na svim drugim institucijama Distrikta. On je rekao da je jedno od prioritetnih pitanja usvajanje budžeta za narednu godinu.

Dan otv vrata foto 1

Uroš Vojnović, predsjedavajući skupštinske  Komisije za evropske integracije istakao je da je ovaj događaj bio prilika da se mladima daju informacije o prednostima koje nude evropske integracije i da se učesnicima prezentuje rad Komisije  koja prati ispunjavanje svih prava i obaveza Brčko distrikta u ovom procesu.

-Realno nikada nismo zadovoljni ali mislim da smo napravili iskorake za bolje izvršavanje preuzetih obaveza- rekao je Vojnović osvrćući se na do sada urađeno. On je podsetio na obveze koje proizilaze iz Reformske agende i posebno naglasio značaj donošenja antikoruptivnih zakona.

- Mislim da ćemo u naredna tri mjeseca donijeti zakone i podzakonske akte koji će unaprijediti ove procese- rekao je Vojnović. On je istakao da je put evropskih integracija određen političkom voljom i mogućnostima za operativno djelovanje ali da veruje da će Brčko distrikt iskoristiti prednosti koje ima i ispuniti svoje obaveze.

Dan otv vrata foto 2

Delfa Dejanović, šef Odjeljenja za evropske integrcije upoznala je učesnike sa aktivnostima ovog Odjeljenja, a studentima i omladinskim organizacijama  je prezentovan i rad EU info centra u Brčkom s posebnim akcentom na program razmjene studenata (ERASMUS).

-Mislim da mladi veoma malo znaju o šansama koje nam pruža Evropska unija, a  ovo je jedan od načina na koji EU i partnerske organizacije i institucije u BiH pokušavaju rešiti to pitanje- rekao je Damir Radenković iz omladinskog centra „Vermont“. On je naglasio da ova nevladina organizacija već dugo radi na tim pitanjima i da je kroz četiri projekta „Vermont“ koristio sredstva evropskih fondova.

- Oko 1.400 mladih ljudi bili su korisnici tih projekata i oni su upoznati sa svim aktivnostima i mogućnostima koje pruža EU- naglasio je Radenković. Na potrebu većeg angažovanja institucija i nevladinog sektora na upoznavanju sa obavezama i mogućnostima vezanim za evropske integracije ukazali su i studenti

Dan otv vr foto 0

- Mislim da se trebamo okrenuti vlastitom prosperitetu da ne bi bili prinuđeni da napuštamo svoju zemlju- rekao je Vladimir Kanostrevac, student Ekonomskog fakulteta u Brčkom.

Osim o pitanjima vezanim za evropske integracije studenti i predstavnici omladinskih organizacija govorili su i o drugim pitanjima koja se tiču mladih zbog čega se, kako se moglo čuti, mogu očekivati razgovori predstavnika ove populacije i sa predstavnicima drugih komisija, u prvom redu Komisije za mlade.