Predsjednik i potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH razgovarali sa ambasadorom Lars-Gunnarom Wigemarkom

mala Foto 01 Kadric  Filipovic- Wigemark

 Esed Kadrić, predsjednik i Ivica Filipović, potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH razgovarali su danas sa Lars-Gunnarom Wigemarkom, šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH. Teme razgovora bile su evropske integracije, aktuelna situacija u Brčko distriktu BiH i projekat kreditnog zaduženja za JP „Luka Brčko“ 

 „Gospodin Wigemark nas je informisao  o  aktivnostima koje se vode u procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji, koje se ne odvijaju potrebnom dinamikom, ali je važno naglasiti da Brčko distrikt BiH ispunjava svoje obaveze i da ne predstavlja kočnicu“, rekao je nakon susreta s ambasadorom Wigemarkom predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

Foto Kadric  Filipovic- Wigemark

Istakao je da je tokom razgovora o aktuelnoj političkoj situaciji u Brčko distriktu izražena zabrinutost zbog usporenog rada Vlade i Skupštine i podsjetio da je odgovornost za funkcionisanje institucija na izabranim zvaničnicima Distrikta.

„Ambasadora Wigemarka sam detaljno upoznao sa zamjerkama koje imamo spram ovog kreditnog zaduženja i suprotstavljenih stavova zbog tehničkih rješenja“, rekao je predsjednik Kadrić. Naglasio je da je ambasadora Wigemarka upoznao i s činjenicom da se ne radi o zaustavljanju projekta već o potrebi transparentnijeg pristupa u njegovoj realizaciji i dodao kako vjeruje da će današnji razgovor o ovom pitanju doprinijeti rješavanju problema.