Potpredsjednik Skupštine Ivica Filipović prisustvovao ceremoniji primopredaje stanova za osamnaest romskih porodica

mala Romi foto 1 1Ključeve stanova romskim porodicama uručili su ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH i Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, na ceremoniji primopredaje stambene zgrade sa osamnaest stanova, kojoj je prisustvovao i potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Ivica Filipović.

Romi  foto 2 Filipovic

Ovaj projekat, ukupne vrijednosti 800 hiljada KM finansirala je Evropska komisija uz sufinansiranje Vlade Brčko distrikta u iznosu od 150 hiljada KM. Učešće Vlade Brčko distrikta ogledalo se i u obezbjeđenju zemljišta i infrastrukture, a implementator projekta bila je austrijska humanitarna organizacija Hilfswerk.

„Cilj projekta je da se pruži pomoć romskoj  populaciji u okviru realizacije Akcionog plana integracije Roma ovdje ali i u Evropi.

Ukupna vrijednost projekta je pet miliona eura, od čega će se dva i po miliona eura utrošiti na stambeno zbrinjavanje porodica u BiH“, rekao je Wigemark.

Romi foto3

Istakao je da je za potpunu integraciju ove populacije u društvo potrebno zadovoljiti i druge aspekte, poput obrazovanja i zdravstva.

Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog je istakao da je Brčko na putu razvijanja koncepta socijalnog stanovanja kao modela i načina obezbjeđivanja stambenih jedinica za sve one kojima je to neophodno.

„Ugovorom je predviđeno da korisnici plaćaju minimalnu zakupninu, a postoji mogućnost subvencionisanja za one koji su najugroženiji“, rekao je Milić. Dodao je da je u pripremi i zakon koji će regulisati ovu oblast.

Ćazim Salihović, predsjednik Udruženja „Romi na djelu“, zahvalio se svima koji su učestvovali u ovom projektu, a najveće zadovoljstvo izrazili su budući korisnici.

„Živjela sam u Brčko distriktu kod majke i oca. Imam jednog sina, muža i ja, nas smo troje“, rekla je Eldina Aljić zahvaljujući se u ime svih romskih porodica koje su dobili ključeve novih stanova.

 Romi Foto 4 Eldina Aljic