Završena 19. sjednica Skupštine

mala 19.sjednica Skupština  Foto 1Skupština Brčko distrikta BiH završila je sinoć 19. redovnu sjednicu. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima u prvom čitanju nije usvojen jer ponuđenim tekstom nije obezbijeđeno potpuno sprovođenje Presude Apelacionog suda Brčko distrikta BiH u dijelu koji se odnosi na sankcije zbog neplaćanja parkinga. 

 

„Ovaj zakon nije usvojen jer smo cijenili da je nužno da se u prvom koraku ispoštuje Presuda Apelacionog suda. Ovim prijedlogom ta presuda nije ispoštovana i zbog toga smo zagovarali da se  povuče i koriguje“, izjavio je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine nakon sjednice. On je dodao da se radi o važnom pitanju koje otežava rad JP „Putevi Brčko“ i da vjeruje da će se veoma brzo doći do rješenja koje će obezbijediti potpuno sprovođenje sudske Presude. Razmatranje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za 2017. godinu je odloženo do pribavljanja mišljenja Pravobranilaštva Brčko distrikta BiH.

Skupština je usvojila Odluku o održavanju javne rasprave o Nacrtu zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhanskih proizvoda na javnim mjestima u Brčko distriktu BiH. Prema ovoj odluci javna rasprava bit će održana 23. 11. 2017. godine, a za njeno sprovođenje zadužena je Komisija za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu.

19.sjednica Skupština  Foto 1

Na prijedlog Kluba poslanika SDS-a usvojena je Deklaracija o kriterijima za definisanje trase budućeg autoputa koji bi povezivao Sarajevo sa Beogradom. U Deklaraciji se navodi da je Skupština na stanovištu da autoput, koji bi povezivao Sarajevo sa Beogradom i autoput koji bi povezivao Banjaluku sa Beogradom, treba da idu preko Brčkog i preko Bijeljine do Beograda jedinstvenom trasom. Deklaracija će biti upućena Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH, a Vlada Brčko distrikt BiH zadužena je da u daljnjim aktivnostima vezanim za ovo pitanje nastupa u skladu s Deklaracijom.

Skupština je razmatrala informacije Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju Brčko distrikta BiH. Razmatran je i Zaključak koji je Skupština donijela polovinom septembra u vezi s realizacijom projekta izgradnje zaobilaznice oko Brčkog. Na prijedlog Komisije za komunalnu, javnu djelatnost i zaštitu okoline Skupština je zadužila Vladu i JP „Putevi Brčko“ da do sljedeće sjednice sagledaju sve probleme u vezi s realizacijom ovog projekta i Skupštini ponude rješenja na razmatranje i usvajanje.

19.sjednica Skupština  Foto 2

Donesena je Odluka o izmjeni Odluke o formiranju Komisije za komasaciju i više odluka o utvrđivanju javnog interesa za Brčko distrikt BiH radi izgradnje i rekonstrukcije puteva u nekoliko mjesnih zajednica.

Informacija o procjeni i naplati poreza na nekretnine povučena je s dnevnog reda kao i Informacija u vezi s korištenjem nove zgrade Policije Brčko distrikta BiH.

Februar 2018
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

email-login

Trenutno je tu:

Ko je na portalu: 117 gostiju i nema prijavljenih članova