Održan Okrugli sto o ulozi institucija i civilnog društva u preveniranju incidenata počinjenih iz predrasuda, govora mržnje i svih oblika diskriminacije

mala Okrugli sto foto 1U organizaciji skupštinske Komisije za zaštitu ljudskih prava i Misije OSCE-a u BiH, danas je u Skupštini Brčko distrikta BiH održan okrugli sto o ulozi institucija i civilnog društva u preveniranju incidenata počinjenih iz predrasuda, govora mržnje i svih oblika diskriminacije. Okrugli sto je organizovan s ciljem unapređivanja saradnje između organizacija civilnog društva, relevantnih institucija Distrikta i Komisije u preveniranju incidenata počinjenih iz predrasuda, govora mržnje i diskriminacije. 

 

Rasprava je bila usmjerena na dvije teme: „Preveniranje incidenata počinjenih iz predrasuda mržnje“ i „Diskriminacija kao ključni element incidenata počinjenih iz predrasuda mržnje“.

Okrugli sto foto 2

Nenad Kojić, predsjedavajući Komisije rekao je da prezentacija i rasprava o ovim temama ima edukativni karakter, kao i da očekuje da će obezbijediti donošenje kvalitetnih zaključaka koji će pomoći da se stanje u ovoj oblasti poboljša. Podsjetio je da je Komisija za zaštitu ljudskih prava nadležna za razmatranje žalbi pojedinaca ili grupa o kršenju ljudskih prava i dodao da je neophodan aktivniji pristup u prepoznavanju pojava diskriminacije u društvu.

-Najbolje bi bilo ukoliko bi Komisija mogla predložiti izmjene dijela zakona i deklaracija koje bi uozbiljile situaciju u ovoj oblasti - rekao je Kojić.

Učesnike okruglog stola pozdravio je predsjednik Skupštine Esed Kadrić koji je rekao da smo svjedoci stalne diskriminacije ljudi po raznim osnovama iako živimo u stoljeću civilizacijskog napretka i pune slobode.

-Zadaća vlasti je da pravi pravedne propise koji nude jednake mogućnosti, jer se samo tako može obezbijediti napredak u zajednici. Želja nam je da dosegnuti nivo tolerancije kada su u pitanju međuetnički odnosi, dodatno unapređujemo i tu se nećemo nikada zaustaviti - naglasio je predsjednik Kadrić i dodao da se puno više mora raditi na suzbijanju diskriminacije koje ima najviše tamo gdje se rješavaju životna pitanja građana.

Okrugli sto foto3

Amra Hamidović, pravna savjetnica Kancelarije OSCE-a u Tuzli, rekla je da je komunikacija između civilnog društva i predstavnika institucija ključna u razumijevanju tolerancije i pronalaženju modaliteta saradnje.

-Moramo svi zajedno raditi na tome da izjave i retorika građana, civilnog društva i političara budu usmjerene programskim ciljevima koji će podstaknuti dobrobit društva. Inicijativa koju imamo danas u Brčkom sigurno ide u smjeru izgradnje jedne stabilne zajednice u kojoj će svaki građanin bez obzira na rasu, vjeru, nacionalno opredjeljenje, spol i drugo svojstvo moći da se ostvari kao građanin Brčko distrikta i BiH - rekla je Hamidovićeva.

U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici dvije neformalne mreže „Promoviši pozitivno“ i „Antidiskriminacijski forum“ kao i predstavnici  drugih nevladinih organizacija.

Okrugli sto foto 4

Miloš Popić iz NVO „Svitac„ koja je članica mreže nevladinih organizacija „Promoviši pozitivno“ rekao je da su netolerancija i govor mržnje posljednjih godina prisutniji ali da napori nevladinog sektora na suzbijanju tih pojava nisu bez rezultata.

-Rezultata ima i to primijetimo kroz činjenicu da se mladi sve više uključuju i volonterski djeluju u cilju suzbijanja takvih pojava - rekao je Popić navodeći niz aktivnosti koje je ova mreža nevladinih organizacija sprovodila u Brčko distriktu i u saradnji s drugim mrežama NVO u BiH.

Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici nadležnih vladinih odjeljenja i pododjeljenja,  predstavnici Policije Brčko distrikta, Pedagoške institucije i  Kancelarije za pravnu pomoć.