Predsjednik Skupštine Esed Kadrić na svečanosti povodom završetka Twinning light projekta

mala Esed Kadrić foto malaPredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić pisustvovao je u petak 15. decembra u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu svečanosti u povodu završetka Twinning light projekta „Podrška administrativnim strukturama za poslove integracija u EU parlamentima u BiH“. Riječ je o drugoj fazi projekta koji je finansirala Delegacija Evropske unije u BiH  a koja je realizovan  u saradnji s Narodnom skupštinom Mađarske.

„Izražavam zadovoljstvo činjenicom da smo bili dio ovog projekta i da ćemo nastaviti započete aktivnosti na jačanju kapaciteta Skupštine Brčko distrikta BiH kako bi obezbijedili efikasno obavljanje poslova vezanih za pitanja evropskih integracija iz naše nadležnosti. Posebno značajnim smatram uspostavljeni mehanizam saradnje parlamenata koji ćemo jačati i u narednom periodu“, rekao je predsjednik Kadrić. Esed Kadrić Foto 2

Naglasio je da je u mandatu aktuelnog saziva Skupštine Brčko distrikta, uspostavljenog u novembru 2016. godine, nakon lokalnih izbora u BiH, intenziviran rad Komisije za evropske integracije i da će Skupština uskoro razmatrati revidirani Akcioni plan za unapređenje uloge Skupštine u kontekstu EU integracija i ubrzati njegovu realizaciju.

Esed Kadrić Foto 01

Na svečanosti koja je upriličena u povodu završetka Twinning light projekta promovisan je prvi broj zajedničkog Biltena o evropskim integracijama parlamenata u BiH urađen u okviru ovog projekta, a prema Protokolu koju su polovinom oktobra potpisali sekretari parlamenata u BiH.

Svečanosti u Sarajevu prisustvovali su zamjenik predsjednika Narodne Skupštine Mađarske Istvan Jakob, predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH,  predsjedavajući parlamenata u BiH, Zoltan Horvat, rukovodilac Projekta sa saradnicim kao i članovi Upravnog odbora Projekta. Osim predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH Eseda Kadrića prisustvovali su i Uroš Vojnović, predsjedavajući skupštinske Komisije za evropske integracije i šef Stručne službe Skupštine Jovo Galić.

Foto 03 Zajednicka fotografija