Završena 14. sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH

14.-sjednica-Skuptine-BDBiH

13. srpnja 2017- Zastupnici Skupštine Brčko distrikta BiH završili su poslijepodne 14. redovito zasjedanje Skupštine Brčko distrikta BiH. 

14.-sjednicaUsvojeni su Nacrt zakona o izmjeni Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, Nacrt zakona o izmjenama Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama kao i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o Vladi u drugom čitanju.

- Izmjene zakona iz oblasti obrazovanja odnose se na fleksibilniji način angažiranja nedostajućeg nastavnog kadra, kako se ne bi dovelo u pitanje normalno odvijanje nastavnog procesa u idućoj školskoj godini - rekao je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine. On je pojasnio da je u proteklih nekoliko mjeseci prijamom nastavnog osoblja u škole u najvećoj mjeri riješen problem nedostatka nastavnog kadra ali da će se tamo gdje to i dalje bude potrebno, sukladno ovim zakonima, nastavnici moći angažirati po ugovoru o djelu.

Komentirajući izmjene Zakona o Vladi predsjednik Skupštine je naglasio da su njihovim usvajanjem osigurana zakonska rješenja koja vladaju u entitetima, zemljama regije i demokratskoj Europi a prema kojima nitko nije kriv dok se to ne potvrdi pravomoćnom sudskom presudom.

-Ovim samo stvaramo uvjete da član Vlade protiv koga se podigne optužnica ima mogućnost nastaviti raditi, a politička stranka koja ga je delegirala na tu poziciju će procjenjivati je li spremna nositi taj teret - rekao je Kadrić.

Na zahtjev gradonačelnika Brčko distrikta BiH Siniše Milića Skupština je odgodila razmatranje Nacrta zakona o izmjenama Zakona o proračunu za sljedeću redovitu sjednicu Skupštine. Odgođena je i rasprava o Nacrtu zakona o nasljeđivanju Brčko distrikta BiH i Nacrtu zakona o izvanparničnom postupku na zahtjev Pravosudnog povjerenstva Brčko distrikta BiH, dok je Nacrt zakona o dopuni Zakona o javnoj upravi Klub zastupnika HDZ-a povukao s dnevnog reda.

Skupština je usvojila deset odluka o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju i rekonstrukciju cesta u mjesnim zajednicama Brčko distrikta.

Usvojeno je i više izvješća o radu i reviziji financijskog poslovanja odjela i institucija Distrikta za 2016. godinu: Izvješće o radu i financijskom poslovanju Fonda zdravstvenog osiguranja i J. P. “Luka Brčko“ kao i Izvješće o završnom računu ovog poduzeća za prošlu godinu. Usvojena su i izvješća o radu Zavoda za zapošljavanje i Direkcije za financije Brčko distrikta BiH za 2016. godinu kao i izvješća o reviziji financijskog poslovanja za 2016. godinu: Odjela za javnu sigurnost, Razvojno-garantnog fonda, Zavoda za zapošljavanje, Odjela za zdravstvo i ostale usluge, J. P. “Luka Brčko“ i Skupštine Brčko distrikta.

Zastupnici su razmatrali i Informaciju u gospodarstvu na području Brčko distrikta sa osvrtom na učinke poticaja koji se isplaćuju gospodarskim subjektima u Distriktu. Razmatranje Informacije o provedbi svih postupka za utvrđivanje i naplatu trošarina od Porezne uprave Brčko distrikta BiH odgođeno je za iduću sjednicu.

Nakon razmatranja Informacije o djelomičnom poništenju javnog natječaja, koja je u dnevni red 14. sjednice Skupštine Brčko distrikta BiH uvrštena na prijedlog zastupnice Lidije Ljubojević, Skupština je donijela Zaključak kojim je zadužila Vladu Brčko distrikta da prilikom izrade prijedloga izmjena Zakona o državnoj službi u tijelima javne uprave produlji rok za provedbu natječajne procedure. Prema ovom zaključku rok za donošenje odluke o izboru kandidata treba produljiti sa 60 na 90 radnih dana od dana zatvaranja natječaja. Također, od Vlade je zatraženo da izmjenama Zakona osigura objavljivanje rang-liste najuspješnijih kandidata na web-stranici Vlade Brčko distrikta BiH.