Predstavnici Skupštine i Vlade obišli gradilište obilaznice oko Brčkog

01

6. 9. 2017. S ciljem upoznavanja s dinamikom radova na izgradnji zaobilaznice oko Brčkog Esed Kadrić i Ivica Filipović, predsjednik i dopredsjednik Skupštine i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, sa zastupnicima, članovima Vlade i predstavnicima JP „Ceste Brčko“ obišli su gradilište zaobilaznice oko Brčkog.

 foto 03

- Cijenim da je učinjeno puno napora u realizaciji veoma složenih pozicija na ostvarenju ovog projekta - rekao je predsjednik Kadrić.

Istakao je da je veoma bitno da su zastupnici obišli trasu zaobilaznice i upoznali se s dinamikom radova i najavio da će Parlament dodatno razmatrati informaciju o realizaciji projekta zaobilaznice.

-         Razmotrit ćemo sve što je do sada urađeno i sve probleme s kojima se JP „Ceste“ suočava u realizaciji ovog projekta,

a ukoliko bude potrebno da se politički odredimo u pogledu nedostajućih sredstava te da na neki način damo političku potporu ili iskažemo volju jer je za nas neizmjerno bitno da se ovaj projekt realizira - rekao je predsjednik Kadrić.

Ivica Filipović, dopredsjednik Skupštine rekao je da je veoma zadovoljan onim što je vidio tijekom obilaska trase i da je do sada urađeno demantiralo sve sumnje u konačan završetak projekta izgradnje zaobilaznice oko Brčkog.

foto 05

-         Bilo je proturječnih izjava i objektivnih zastoja koji su se činili nepremostivim i zbog kojih se činilo da se ovaj projekt nikada neće dovesti do kraja. Nakon ovog što sam vidio želim poslati javnosti poruku da će ovaj projekt ubrzo ugledati svjetlost dana i da ćemo svi skupa imati koristi od njega - rekao je dopredsjednik Filipović.

Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta podsjetio je da je izgradnja zaobilaznice najveći kapitalni projekt Distrikta i da je zbog toga bilo potrebno da se članovi Skupštine i Vlade na terenu upoznaju s dinamikom radova i problemima.

06

-         S obzirom na važnost i činjenicu da je već urađen veliki dio projekta, mi ćemo, vodeći računa o zakonskim i drugim procedurama, razmotriti eventualne zahtjeve za povećanje iznosa sredstava nužnih za završetak gradnje zaobilaznice - rekao je gradonačelnik Milić.

Obilazak radova na trasi zaobilaznice organiziralo je JP “Ceste Brčko“.

- Imamo ambiciozan plan da do početka zime određena duljina trase bude pod prvim slojem asfalta - izjavio je Miroslav Miškić, ravnatelj ovog poduzeća. Rekao je da je urađeno oko 70 posto radova i podsjetio da je u prvoj godini zbog problema koji su se događali rok za završetak zaobilaznice pomjeren na početak rujna iduće godine. Izgradnja zaobilaznice financira se iz kredita Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) u iznosu od 28,5 milijuna eura.

DSCN5373

- Potpuno je izvjesno da to neće bit dostatno jer postoje neke pozicije koje projekt nije predvidio, a koje moraju biti urađene - rekao je Miškić navodeći primjer zaštitnih ograda, sustava rasvjete i ističući da takvih pozicija ima dosta i da je njihova vrijednost sada procijenjena na 2,8 milijuna eura, a da bi do završetka radova mogla iznositi oko četiri milijuna. 

Zaobilaznica oko Brčkog duga je 18,8 kilometara i široka 10,6 metara, sa 12 mostova, četiri kružna toka, dva raskrižja u nivou i više nadvožnjaka. Paralelno sa zaobilaznicom s obje strane glavne trase gradi se još 23 kilometra pomoćnih cesta za prilaze kućama i njivama.