Skupština završila 16. i započela 17. redovitu sjednicu.

mala Foto 1 sjednica SkupštineSkupština Brčko distrikta prekinula je sinoć 17. redovitu sjednicu na zastupničkim pitanjima. Ova sjednica počela je nakon cjelodnevne rasprave o pitanjima sa 16. redovite sjednice među kojima je bila Informacija o provedbi svih postupaka za utvrđivanje i naplatu trošarine od Porezne uprave Brčko distrikta BiH.

Nakon što su prije dva tjedna saslušali predstavnika tvrtki (Mack i Cetanex) koje su sa još nekoliko uvoznika nafte i naftnih derivata 2002. i 2003. godine po nalogu nadležnog carinskog organa RS-a platili trošarinu proračunu Republike Srpske umjesto proračunu Distrikta, zastupnici su informirani i o radnjama koje su u ovom slučaju poduzimali Porezna uprava i Pravobraniteljstvo Brčko distrikta BiH. Predstavnici ovih institucije su tvrdili da nije bilo kršenja zakona i da su uradili sve što je bilo u njihovoj nadležnosti kako bi se 12 milijuna KM trošarina vratilo proračunu Distrikta.

Foto 2 Sjednica Skupštine

-U svim sudskim postupcima koji su vođeni po pitanju trošarina iz 2002. i 2003. godine ne vidim nikakvu odgovornost Pravobraniteljstva jer smo zahtjev za utuženje dobili po isteku zakonom predviđenih rokova u okviru kojih smo mogli po osnovi naknade štete tražiti povrat tih sredstava - rekla je Ilinka Gavrić, glavna pravobraniteljica Pravobraniteljstva Brčko distrikta BiH. Ona je istakla da je zbog toga Pravobraniteljstvo na raspolaganju imalo jedino institut neosnovanog bogaćenja po osnovi koga je vršeno utuženje, ali su ti postupci pred Sudom BiH kao i apelacije upućene Ustavnom sudu BiH okončani odlukama koje nisu bile u korist Distrikta.

Ravnatelj Porezne uprave Miodrag Trifković rekao je da trošarina pripada Brčko distriktu jer je riječ o poreznim obveznicima Distrikta i da je ona pogrešno naplaćena i uplaćena proračunu RS-u, kao i da  je riječ o nenaplativim tražbinama koje s kamatama i sudskim troškovima iznose 33 milijuna KM.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić ukazao je na značaj rasprave o ovom pitanju napomenuvši da je rekao da zastupnici i javnost trebaju imati potpune informacije.

Foto 3 sjednica Skupštine

-Ono što je neupitno jeste da su porezni obveznici morali uplatiti porez na račun RS-a, ali je upitno jesu li naše institucije poduzele sve da se taj novac prenese prema sjedištu tih tvrtki, odnosno na račun Distrikta. Mislim da smo u tom dijelu zakazali i pri tome stvarali probleme poduzećima koja su već platila svoje obveze. Bojim se da će Distrikt koji je ostao bez 12 milijuna KM od trošarina, ovim poduzećima platiti odštetu nastalu zbog gubitka u poslovanju - rekao je predsjednik Kadrić. On je naglasio da će se, ukoliko do toga dođe, tražiti i odgovornost onih koji su tome doprinijeli.

U nastavku 16. redovite sjednice zastupnici Skupštine su razmatrali realizaciju zaključaka s Okruglog stola o mehanizmima za borbi protiv korupcije od 13. srpnja ove godine. Tijekom višesatne rasprave oporba je kritizirala rad Povjerenstva, a posebno činjenicu da u njegovom sastavu nema njihovih predstavnika. Dopredsjednik Skupštine Ivica Filipović rekao je da su neutemeljene diskusije jednog broja zastupnika da Povjerenstvo za borbu protiv korupcije ne radi.

-Kao član Povjerenstva mogu reći da se zaista trudimo raditi, ali sukladno Poslovniku - rekao je Filipović, podsjetivši da su nadležnosti Povjerenstva da razmatra zahtjeve stranaka, da ih sasluša i usmjeri aktivnosti prema nadležnim institucijama, kao i da o radu izvješćuje Skupštinu.

Predsjedatelj Povjerenstva Adem Ribić je rekao da Povjerenstvo za borbu protiv korupcije intenzivno radi, da je sastavilo Operativni plan i da je od Vlade tražilo da u skupštinsku proceduru uputi Zakon o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju i Zakon o uspostavljanju tijela za borbu protiv korupcije. On je istakao kako očekuje da će ovi zakoni i strategija za borbu protiv korupcije, koju priprema posebno vladino povjerenstvo, za mjesec dana biti na razmatranju u Skupštini.

Foto 1 sjednica Skupštine

Informacija o poštovanju Odluke o ograničavanju uporabe svih duhanskih proizvoda u službenim prostorijama Skupštine Brčko distrikta BiH, na prijedlog zastupnice Lidije Ljubojević, odložena je za iduću sjednicu.

Sedamnaesta redovita sjednica Skupštine bit će nastavljena za 15 dana, a na dnevnom redu su Zakon o izmjenama Zakona proračunu Brčko distrikta BiH u drugom čitanju, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim poduzećima, više odluka o utvrđivanju javnog interesa, Informacija o stanju javne sigurnosti u prvom polugodištu ove godine i Informacija Pravobraniteljstva Brčko distrikta BiH koja se tiče dotacija.

Veljaa 2018
Po Ut Sr Ce Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

email-login

Trenutno je tu:

Imamo 144 gostiju i nema članova online