Dan otvorenih vrata Povjerenstva za europske integracije

mala DSCN5646U organizaciji Povjerenstva za europske integracije Skupštine Brčko distrikta BiH, uz potporu Ureda EUD/EUSR i Misije OESS-a, danas je u Skupštini  održan Dan otvorenih vrata za studente i predstavnike omladinskih organizacija.

Tridesetak studenata Ekonomskog fakulteta u Brčkom, Europskog, Internacionalnog sveučilišta i Visoke škole Empirika, kao i predstavnike desetak omladinskih organizacija Brčko distrikta u svoje i u ime predsjednika Skupštine pozdravio je Ivo Filipović, dopredsjednik Skupštine, a ovom događaju je nazočio i gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić. On je pozdravio održavanje ovakvih skupova i istakao da Brčko distrikt nastoji ispuniti svoje obveze u procesu europskih integracija BiH. Podsjetio je da je s tim ciljem u okviru Vlade formiran i poseban Odjel za europske integracije i međunarodnu suradnju koji je od velike važnosti, ali da je odgovornost i na svim drugim institucijama Distrikta. Rekao je i da je jedno od prioritetnih pitanja usvajanje proračuna za iduću godinu.

Dan otv vrata foto 1

Uroš Vojnović, predsjedatelj skupštinskog Povjerenstva za europske integracije istakao je da je ovaj događaj bio prilika da se mladim ljudima daju informacije o prednostima koje nude europske integracije i da se sudionicima prezentira rad Povjerenstva koje prati ispunjavanje svih prava i obveza Brčko distrikta u ovom procesu.

- Realno nikada nismo zadovoljni ali mislim da smo napravili iskorake za bolje izvršavanje preuzetih obveza - rekao je Vojnović osvrćući se na do sada urađeno. On je podsjetio na obveze koje proizlaze iz Reformske agende i posebno naglasio značaj donošenja protukoruptivnih zakona.

- Mislim da ćemo u iduća tri mjeseca donijeti zakone i podzakonske akte koji će unaprijediti ove procese - rekao je Vojnović. On je istakao da je put europskih integracija određen političkom voljom i mogućnostima operativnog djelovanja ali da vjeruje da će Brčko distrikt iskoristiti prednosti koje ima i ispuniti svoje obveze.

Dan otv vrata foto 2

 Delfa Dejanović, voditeljica Odjela za europske integracije upoznala je sudionike s aktivnostima ovog Odjela, a studentima i omladinskim organizacijama je prezentiran i rad EU info centra u Brčkom s posebnim naglaskom na program razmjene studenata (ERASMUS).

- Mislim da mladež veoma malo zna o šansama koje nam pruža Europska unija, a ovo je jedan od načina na koji EU i partnerske organizacije i institucije u BiH pokušavaju riješiti to pitanje - rekao je Damir Radenković iz Omladinskog centra „Vermont“. Naglasio je da ova nevladina organizacija već dugo radi na tim pitanjima i da je kroz četiri projekta „Vermont“ koristio sredstva europskih fondova.

- Oko 1400 mladih ljudi bili su korisnici tih projekata i oni su upoznani sa svim aktivnostima i mogućnostima koje pruža EU - naglasio je Radenković. Na potrebu većeg angažiranja institucija i nevladinog sektora na upoznavanju s obvezama i mogućnostima vezanim za europske integracije ukazali su i studenti.

Dan otv vr foto 0

- Mislim da se trebamo okrenuti vlastitom prosperitetu da ne bi bili prisiljeni napuštati svoju zemlju - rekao je Vladimir Kanostrevac, student Ekonomskog fakulteta u Brčkom.

Izuzev o pitanjima vezanim za europske integracije studenti i predstavnici omladinskih organizacija govorili su i o drugim pitanjima koja se tiču mladeži, zbog čega se, kako se moglo čuti, mogu očekivati razgovori predstavnika ove populacije i s predstavnicima drugih povjerenstava, u prvom redu Povjerenstva za mladež.