Dopredsjednik Skupštine Ivica Filipović nazočio ceremoniji primopredaje stanova za 18 romskih obitelji.

mala Romi foto 1 1

Ključeve stanova romskim obiteljima uručili su veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH i Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, na ceremoniji primopredaje stambene zgrade sa 18 stanova, kojoj je nazočio i dopredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Ivica Filipović.

Romi  foto 2 Filipovic

Ovaj projekt, ukupne vrijednosti 800 tisuća KM, financirala je Europska komisija uz sufinanciranje Vlade Brčko distrikta u iznosu od 150 tisuća KM. Udjel Vlade Brčko distrikta ogledao se i u osiguranju zemljišta i infrastrukture, a implementator projekta bila je austrijska humanitarna organizacija Hilfsverk.

-Cilj projekta je da se pruži pomoć romskoj populaciji u okviru realizacije Akcijskog plana integracije Roma ovdje, ali i u Europi. Ukupna vrijednost projekta je pet milijuna eura, od čega će se dva i pol milijuna eura utrošiti na stambeno zbrinjavanje obitelji u BiH - rekao je Wigemark.Romi foto3

On je istakao da je za potpunu integraciju ove populacije u društvo potrebno zadovoljiti i druge aspekte, poput obrazovanja i zdravstva.

Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog je istakao da je Brčko na putu razvijanja koncepta socijalnog stanovanja kao modela i načina osiguranja stambenih jedinica za sve one kojima je to potrebno.

-Ugovorom je predviđeno da korisnici plaćaju minimalnu zakupninu, a postoji mogućnost subvencioniranja za one koji su najugroženiji - rekao je Milić. On je dodao da je u pripremi i zakon koji će regulirati ovu oblast.

Ćazim Salihović, predsjednik Udruge „Romi na djelu“ zahvalio se svima koji su sudjelovali u ovom projektu, a najveće zadovoljstvo izrazili su budući korisnici.

-Živjela sam u Brčko distriktu kod majke i oca. Imam jednog sina i muža, ukupno nas je troje - rekla je Eldina Aljić zahvaljujući se u ime svih romskih obitelji koje su dobile ključeve novih stanova.

 Romi Foto 4 Eldina Aljic