Завршена 14. сједница Скупштине Брчко дистрикта БиХ

14.-sjednica-Skuptine-BDBiH

13. јула 2017. Посланици Скупштине Брчко дистрикта БиХ завршили су послијеподне 14. редовно засједање Скупштине Брчко дистрикта БиХ. 

14.-sjednica

Усвојени су Нацрт закона о измјени Закона о предшколском васпитању и образовању, Нацрт закона о измјенама Закона о образовању у основним и средњим школама као и Нацрт закона о измјенама Закона о Влади у другом читању.

– Измјене закони из области образовања односе се на флексибилнији начин ангажовања недостајућег наставног кадра, како се не би довело у питање нормално одвијање наставног процеса у наредној школској години – рекао је Есед Кадрић, предсједник Скупштине. Он је појаснио  да је у протеклих неколико мјесеци пријемом наставног особља у школе у највећој мјери ријешен проблем недостатка наставног кадра али да ће се тамо гдје то и даље буде неопходно, у складу са овим законима, наставници моћи ангажовати по уговору о дјелу.

Коментаришући  измјене Закона о Влади предсједник Скупштине је нагласио да су њиховим усвајањем обезбијеђена законска рјешења која владају у ентитетима, земљама региона и демократској Европи, а према којима нико није крив док се то не потврди правоснажном судском пресудом.

– Овим само стварамо услове да члан Владе против кога се подигне оптужница има могућност да настави радити, а политичка странка која га је делегирала на ту позицију ће процјењивати да ли је спремна да носи тај терет – рекао је Кадрић.

На захтјев градоначелника Брчко дистрикта БиХ Синише Милића Скупштина је одгодила разматрање Нацрта закона о измјенама Закона о буџету за сљедећу редовну сједницу Скупштине. Одгођена је и расправа о Нацрту закона о насљеђивању Брчко дистрикта БиХ  и Нацрта закона о ванпарничном поступку  на захтјев Правосудне комисија Брчко дистрикта БиХ, док је  Нацрт закона о допуни Закона о јавној управи Клуб посланика ХДЗ-а повукао са дневног реда.

Скупштина је усвојила десет одлука о утврђивању јавног интереса за изградњу и реконструкцију путева у мјесним заједницама Брчко дистрикта.

Усвојено је  и више извјештаја о раду и ревизији финансијског пословања одјељења и институција Дистрикта за 2016. годину: Извјештај о раду и финансијском пословању Фонда здравственог осигурања и ЈП “Лука Брчко“ као и Извјештај о завршном рачуну овог предузећа за прошлу годину. Усвојени су и извјештаји о раду Завода за запошљавање и Дирекције за финансије Брчко дистрикта БиХ за 2016. годину као и извјештаји о ревизији финансијског пословања за 2016 годину: Одјељења за јавну безбједност, Развојно-гарантног фонда, Завода за запошљавање, Одјељења за здравство и остале услуге, ЈП “Лука Брчко“ и Скупштине Брчко дистрикта.

Посланици су разматрали и Информацију у привреди на подручју Брчко дистрикта са освртом на ефекте подстицаја који се исплаћују привредним субјектима у Дистрикту. Разматрање Информације о  спровођењу свих поступка за утврђивање и наплату акциза од стране Пореске управе Брчко дистрикта БиХ одгођено је за наредну сједницу.

Након разматрања Информације о дјелимичном поништењу јавног конкурса, која је у дневни ред 14. сједнице Скупштине Брчко дистрикта БиХ увршћена на предлог посланика Лидије Љубојевић, Скупштина је донијела Закључак којим је задужила Владу Брчко дистрикта да приликом израде предлога измјена Закона о државној служби у органима јавне управе продужи рок за спровођење конкурсне процедуре. Према овом Закључку рок за доношење одлуке о избору кандидата треба са шездесет (60) продужити на деведесет (90) радних дана од дана затварања конкурса. Такође од Владе је затражено да измјенама Закона обезбиједи објављивање ранг-листе најуспјешнијих кандидата на веб-страници Владе Брчко дистрикта БиХ.

Фебруар 2018
По Ут Ср Че Пе Су Не
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

email-login

Тренутно је ту:

Ко је на мрежи: 169 гостију и нема пријављених чланова