Одржана 15. сједница Скупштине Брчко дистрикта БиХ

foto 1 sajt

Посланици Скупштине Брчко дистрикта БиХ завршили су синоћ расправу о тридесет седам тачака дневног реда 15. редовне сједнице Скупштине. 

 Након утврђивања дневног реда посланици Скупштине Брчко дистрикта усвојили су  записнике са треће и четврте ванредне, и тринаесте и четрнаесте редовне сједнице Скупштине. У оквиру тачке посланичка питања и одговори посланици су изразили незадовољство чињеницом да више мјесеци чекају одговоре на постављена питања, због чега ће се од Владе тражити одговорнији и ефикаснији приступ у припреми и достављању одговора  на посланичка питања.

foto 01

Скупштина је усвојила неколико нацрта закона у првом читању међу којима је и Нацрт закона о измјени Закона о буџету који предвиђа доношење буџета за наредну годину, најкасније до првог децембра текуће године.  Уколико се буџет не донесе у том року, одлука о привременом финансирању мора се донијети до 31. децембра и може трајати до 31. марта године за коју се усваја буџет. Након тог рока неће бити могуће никакве исплате из буџета изузев обавеза по кредитним задужењима.

– Цијеним да ће нас то мотивисати да буџет доносимо благовремено – рекао је Есед Кадрић, предсједник Скупштине. Он је подсјетио да је овогодишњи буџет усвојен тек половином године и да се због тога, посебно када је у питању капитални буџет, не може много урадити у овој години. 

foto 06

Осим овог закона, Скупштина је у првом читању усвојила и Нацрт закона о насљеђивању као и Нацрт закона о ванпарничном поступку Брчко дистрикта БиХ, док је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о Правобранилаштву Брчко дистрикта повучен с дневног реда.

У другом читању усвојени су нацрти закона о измјенама и допунама закона о Дирекцији за финансије, Трезору и Пореској управи Брчко дистрикта БиХ.

– Предлози измјена ових закона имају за циљ увођење мандата за позиције директора у овим институцијама. То су врло јаке и важне функције на којима су руководећи државни службеници и отуда потреба да се уведе мандат и створе услови квалитетне конкуренције међу њима – рекао је Есед Кадрић, предсједник Скупштине, који је и предлагач измјене ових закона. Он је истакао да увођење мандатних позиција отвара могућност промјене директора ових институција након истека мандата уколико се њихов рад оцијени незадовољавајућим што ће бити мотив њиховог додатног ангажовања на квалитетном управљању. 

foto 02

Скупштина је дала овлашћење Законодавној комисији за утврђивање пречишћених текстова закона који ће након тога бити објављени у Службеном гласнику Брчко дистрикта БиХ.  Усвојено је осамнаест одлука о утврђивању јавног интереса Брчко дистрикта БиХ за потребе изградње и реконструкције путева у мјесним заједницама Дистрикта као и одлуке о братимљењу Брчко дистрикта са општином Лагадас (Република Грчка) и Шладминг (Република Аустрија).

Донесено је и више одлука које се тичу ЈП „Путеви Брчко“,  а односе се на измјену сједишта, измјене и допуне Статута и Одлуке о оснивању овог предузећа. Посланици Скупштине разматрали су и Информацију о реализацији пројекта обилазнице око Брчког. Након исцрпне расправе о недостајућим средствима за извођење радова који нису предвиђени пројектом и дискусија у којима су посланици указали на пропусте у реализацији овог пројекта задужена је Комисија за комуналну, јавну дјелатност и заштиту околине да за идућу сједницу припреми предлог закључка.

На крају цјелодневног засједања Скупштина је донијела и Одлуку о преносу 3,7 милиона КМ, дозначених Брчко дистрикту БиХ од стране Управе за индиректно опорезивање у БиХ на име индиректних пореза – путарине од 0,15 КМ/л нафтног деривата за 2017. годину, који представљају изворне приходе ЈП „Путеви Брчко“ а намијењени су за изградњу, реконструкцију, одржавање и заштиту путне мреже.

Фебруар 2018
По Ут Ср Че Пе Су Не
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

email-login

Тренутно је ту:

Ко је на мрежи: 103 гостију и нема пријављених чланова