Prekinuta 16. redovita sjednica Skupštine. Nastavak za 15 dana.

mala 16 sjednicaСкупштина Брчко дистрикта БиХ прекинула је синоћ 16. редовну сједницу коју ће наставити за петнаест дана, непосредно прије почетка нове, 17. сједнице. 

Прије почетка 16. редовне сједнице посланици Скупштине Брчко дистрикта БиХ завршили су 15. редовну сједницу усвајањем Нацрта закона о јавним предузећима у првом читању. Измјене се односе на одредбе које се тичу органа јавних предузећа и прописују да директор јавног предузећа има два замјеника. Тиме се обезбјеђује да се актима предузећа на једнообразан начин уреде одредбе које се односе на органе предузећа.

Након посланичких питања, која су за разлику од претходних, на овој сједници готово у потпуности добила одговоре надлежних институција и одјељења, на 16. редовној сједници посланици Скупштине Брчко дистрикта БиХ усвојили су Нацрт закона о насљеђивању и Нацрт закона о ванпарничном поступку Брчко дистрикта БиХ у другом читању.

Извјештај о извршењу буџета Брчко дистрикта БиХ у првих шест мјесеци ове године усвојен је уз закључак којим се задужује Влада да приступи изради измјена Закона о извршењу буџета Дистрикта за 2017. годину ради редефинисања рокова за подношење извјештаја о утрошку средстава грантова, с тим да саставни дио извјештаја  мора бити банковни извод на дан подношења извјештаја. Како је образложено, разлог ове измјене је чињеница да корисници грантова нису могли на вријеме да правдају средства јер је Закон о извршењу буџета донесен 23. јуна 2017. године, а исти је као крајњи рок за подношење извјештаја прописао 30. јун 2017. године.

Усвојени су Извјештај о раду и Финансијски извјештај Изборне комисије Брчко дистрикта БиХ за 2016. годину као и Програм рада за 2017. годину. Посланици су усвојили и извјештај о раду Правобранилаштва Брчко дистрикта БиХ у првом полугодишту ове године, а гласали и за више извјештаја о ревизији финансијског пословања у претходној години:  Правосуђа Брчко дистрикта БиХ, Одјељења за комуналне послове, Одјељења за јавни регистар, Одјељења за образовање, Одјељења за привредни развој, спорт и културу, Одјељења за стручне и административне послове, Дирекције за финансије, Канцеларије градоначелника, Канцеларије координатора Брчко дистрикта БиХ при Савјету министара, Полиције Брчко дистрикта БиХ, ЈП „Радио Брчко“, ЈП „Комунално Брчко“, ЈП “Путеви Брчко“ и Комисије за хартије од вриједности.

Посланици су упознати са годишњим Извјештајем ВСТС-а БиХ за 2016. годину, док је  Информација о стању безбједности од јануара до јуна ове године скинута је са дневног реда због одсутности предлагача.

16 sjednica

На 16. редовној сједници Скупштине отворена је расправа о Информацији о спровођењу свих поступака за утврђивање и наплату акцизе од стране Пореске управе Брчко дистрикта БиХ. Након излагања директора Дирекције за финансије,  посланици су прихватили предлог предсједника Скупштине Еседа Кадрића да им се обрати један од власника фирми суочених с проблемом утврђивања и наплате акцизе. Драго Броћило, власник фирме „Мак“ рекао је да су ова, фирма „Цетанекс“ и још неколико фирми из Брчког које су 2002. године приликом увоза нафте и деривата по налогу царинског органа уплатиле акцизу у корист буџета Републике Српске претрпјеле велику штету јер их је истовремено и Пореска управа Брчко дистрикта водила као обвезнике који су акцизу требали платити буџету Дистрикта. Скупштина је прекинула расправу о овом питању и наставиће је за двије недјеље у присуству представника Правобранилаштва Брчко дистрикта БиХ, од којег је затражено и изјашњење о Информацији Пореске управе у вези са овим проблемом.

Поред ове информације у наставку 16. редовне сједнице  биће разматране и преостале тачке: Информација о поштовању одлуке о ограничавању употребе свих дуванских производа у службеним просторијама Брчко дистрикта БиХ на предлог посланика Лидије Љубојевић као и Информација о реализацији закључака са округлог стола о борби против корупције. 

Децембар 2017
По Ут Ср Че Пе Су Не
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

email-login

Тренутно је ту:

Ко је на мрежи: 264 гостију и нема пријављених чланова