Комисија за рад здравство и социјалну заштиту Скупштине подржала измјене закона о дјечјој и социјалној заштити.

mala foto 3 sjednica KomisijeКомисија за рад здравство и социјалну заштиту Скупштине Брчко дистрикта БиХ разматрала је преднацрте закона о измјенама и допунама Закона о дјечјој заштити и Закона о социјалној заштити. Комисија је подржала измјене и допуне ових прописа чиме ће на квалитетнији начин бити уређене наведене области.

У оба закона уводи се одредба којом се прописује да подносиоци захтјева морају имати пријаву пребивалишта у Брчко дистрикту најмање двије године.

– Детаљно смо анализирали измјене и допуне ових закона и сматрамо да ће прописивање  обавезне пријаве пребивалишта на овакав начин смањити злоупотребе права – рекао је Томислав Стјепановић, предсједавајући Комисије.

Foto 2 Tomislav Stjepanović

Измјенама и допунама Закона о дјечјој заштити отклониће се и одређене нејасноће,  док ће према преднацрту Закон о социјалној заштити претрпјети значајније измјене које се односе на одредбе које прописују право на додатак за његу и помоћ од другог лица. Предвиђа се да се новчани износ за висину додатка за његу и помоћ од другог лица обрачунава према степену зависности корисника од других лица. На овај начин увеле би се четири категорије корисника. Процијењено је да након доношења измјена и допуна Закона о социјалној заштити и његове примјене од 1. јула 2018. године за ову врсту издвајања треба обезбиједити додатна средства у износу од око 900 хиљада КМ.

Измјене и допуне Закона о социјалној заштити предвиђају и уређивање у области смјештаја старих и немоћних лица у старачке домове.

– Имали смо конкретне предлоге и тражили да се рок за обезбјеђивање услова у домовима за стара и немоћна лица, а које ће прописати подзаконски акти, смањи на годину дана – рекао је предсједавајући Комисије и додао да је на сједници Комисије констатовано да постоји велики број ових установа које имају одобрења а да при томе не обезбјеђују услове неопходне лицима која су у њима смјештена.

Foto 1 sjednica Komisije

Скупштинска Комисија за рад, здравство и социјалну заштиту разматрала је и једну жалбу на рјешење о одбијање бањског лијечења и затражила од надлежне комисије ЈЗУ Здравствени центар Брчко да још једном размотри цјелокупни случај. Закључено је да се морају строго поштовати правила која уређују област бањско-климатског лијечења и да се пацијентима који нису задовољни рјешењима мора обезбиједити право на жалбу.

Децембар 2017
По Ут Ср Че Пе Су Не
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

email-login

Тренутно је ту:

Ко је на мрежи: 285 гостију и нема пријављених чланова