Скупштина завршила 16. и започела 17. редовну сједницу.

mala Foto 1 sjednica SkupštineСкупштина Брчко дистрикта прекинула је синоћ 17. редовну сједницу на посланичким питањима. Ова сједница почела је након цјелодневне расправе о питањима са 16. редовне сједнице међу којима је била и Информација о спровођењу свих поступака за утврђивање и наплату акцизе од стране Пореске управе Брчко дистрикта БиХ.

Након што су прије двије недјеље саслушали представника фирми („Mack“ и „Cetanex“) које су са још неколико увозника нафте и нафтних деривата 2002. и 2003. године по налогу надлежног царинског органа РС-а платилe акцизу буџету Републике Српске умјесто буџету Дистрикта, посланици су информисани и о радњама које су у овом случају предузимали Пореска управа и Правобранилаштво Брчко дистрикта БиХ. Представници ових институцијa су тврдили да није било кршења закона и да су урадили све што је било у њиховој надлежности како би се 12 милиона КМ акциза вратило буџету Дистрикта.

Foto 2 Sjednica Skupštine

– У свим судским поступцима који су вођени по питању акциза из 2002. и 2003. године не видим никакву одговорност Правобранилаштва јер смо захтјев за утужење добили по истеку законом предвиђених рокова у оквиру којих смо могли  по основу накнаде штете тражити повраћај тих средстава – рекла је Илинка Гаврић, главни правобранилац Правобранилаштва Брчко дистрикта БиХ. Она је истакла да је због тога Правобранилаштвo на располагању имало једино институт неоснованог богаћења по основу кога је вршено утужење али су ти поступци пред Судом БиХ као и апелације пред Уставним судом БиХ окончани одлукама које нису биле у корист Дистрикта.

Директор Пореске управе Миодраг Трифковић рекао је да акциза припада Брчко дистрикту јер је ријеч о пореским обвезницима Дистрикта и да је она погрешно наплаћена и уплаћена буџету РС-а, као и да је ријеч о ненаплативим потраживањима која са каматама и судским трошковима износе 33 милиона КМ.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Есед Кадрић истакао је значај расправе о овом питању те рекао да је важно да посланици и јавност имају потпуне информације.

Foto 3 sjednica Skupštine

– Оно што је неупитно јесте да су порески обвезници морали да уплате порез на рачун РС-а али је упитно да ли су наше институције предузеле све да се тај новац пренесе према сједишту тих фирми, односно на рачун Дистрикта. Мислим да смо у том дијелу заказали и при томе стварали проблеме предузећима која су већ платила своје обавезе. Бојим се да ће Дистрикт који је остао без 12 милиона КМ од акциза, овим предузећима платити одштету насталу због губитка у пословању –  рекао је предсједник Кадрић. Он је нагласио да ће се уколико до тога дође тражити и одговорност оних који су томе допринијели.

У наставку 16. редовне сједнице посланици Скупштине су разматрали реализацију закључака са Округлог стола о механизмима за борбу против корупције од 13. јула ове године. Током вишечасовне расправе опозиција је критиковала рад Комисије и посебно чињеницу да у њеном саставу нема њихових представника. Потпредсједник Скупштине Ивица Филиповић рекао је да су неосноване дискусије једног броја посланика да Комисија за борбу против корупције не ради.

– Као члан Комисије могу рећи да се заиста трудимо да радимо али у складу с Пословником – рекао је Филиповић подсјетивши да су надлежности Комисије да разматра захтјеве странака, да их саслуша и да усмјери активности према надлежним институцијама, као и да о раду извјештава Скупштину.

Предсједавајући Комисије Адем Рибић је рекао да Комисија за борбу против корупције интензивно ради, да је сачинила Оперативни план и да је од Владе тражила да у скупштинску процедуру упути Закон о заштити лица која пријављују корупцију и Закон о успостављању тијела за борбу против корупције. Он је истакао како очекује да ће ови закони и стратегија за борбу против корупције, коју припрема посебна Владина комисија, за мјесец дана бити на разматрању у Скупштини.

Foto 1 sjednica Skupštine

Информација о поштовању одлуке о ограничавању употребе свих дуванских производа у службеним просторијама Брчко дистрикта БиХ, на предлог посланика Лидије Љубојевић, одложена је за наредну сједницу.

Седамнаеста редовна сједница Скупштине биће настављена за петнаест дана, а на дневном реду су Закон о измјенама Закона о буџету Брчко дистрикта БиХ у другом читању, као и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о јавним предузећима, више одлука о утврђивању јавног интереса, Информација о стању јавне безбједности у првом полугодишту ове године и Информација Правобранилаштва Брчко дистрикта БиХ која се тиче грантова.

Децембар 2017
По Ут Ср Че Пе Су Не
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

email-login

Тренутно је ту:

Ко је на мрежи: 284 гостију и нема пријављених чланова