Дан отворених врата Комисије за европске интеграције

mala DSCN5646У организацији Комисије за европске интеграције Скупштине Брчко дистрикта БиХ, уз подршку  Канцеларије EUD/EUSR и Мисије ОЕБС-а, данас је у Скупштини одржан Дан отворених врата за студенте и представнике омладинских организација.

Тридесетак студената Економског факултета у Брчком, Европског универзитета, Интернационалног универзитета и Високе школе Емпирика као и представнике десетак омладинских организација Брчко дистрикта у своје и у име предсједника Скупштине поздравио је Иво Филиповић, потпредсједник Скупштине, а овом догађају је присуствовао и градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић. Он је поздравио одржавање оваквих скупова и истакао да Брчко дистрикт настоји да испуни своје обавезе у процесу европских интеграција БиХ. Подсјетио је да је с тим циљем у оквиру Владе формирано и посебно Одјељења за европске интеграције и међународну сарадњу, које је од велике важности али да је одговорност и на свим другим институцијама Дистрикта. Он је рекао да је једно од приоритетних питања усвајање буџета за наредну годину.

Dan otv vrata foto 1

Урош Војновић, предсједавајући скупштинске Комисије за европске интеграције истакао је да је овај догађај био прилика да се младима дају информације о предностима које нуде европске интеграције и да се учесницима презентује рад Комисије која прати испуњавање свих права и обавеза Брчко дистрикта у овом процесу.

– Реално никада нисмо задовољни али мислим да смо направили искораке за боље извршавање преузетих обавеза – рекао је Војновић, осврћући се на до сада урађено. Он је подсјетио на обавезе које произлазе из Реформске агенде и посебно нагласио значај доношења антикоруптивних закона.

– Мислим да ћемо у наредна три мјесеца донијети законе и подзаконске акте који ће унаприједити ове процесе – рекао је Војновић. Он је истакао да је пут европских интеграција одређен политичком вољом и могућностима за оперативно дјеловање али да вјерује да ће Брчко дистрикт искористити предности које има и испунити своје обавезе.

Dan otv vrata foto 2

 Делфа Дејановић, шеф Одјељења за европске интеграције упознала је учеснике са активностима овог одјељења, а студентима и омладинским организацијама  је презентован и рад ЕУ инфо центра у Брчком с посебним акцентом на програм размјене студената (ERASMUS).

– Мислим да млади веома мало знају о шансама које нам пружа Европска унија, а ово је један од начина на који ЕУ и партнерске организације и институције у БиХ покушавају да ријеше то питање – рекао је Дамир Раденковић из Омладинског центра „Вермонт“. Он је нагласио да ова невладина организација већ дуго ради на тим питањима и да је кроз четири пројекта „Вермонт“ користио средства европских фондова.

– Око 1.400 младих људи били су корисници тих пројеката и они су упознати са свим активностима и могућностима које пружа ЕУ – нагласио је Раденковић. На потребу већег ангажовања институција и невладиног сектора на упознавању са обавезама и могућностима везаним за европске интеграције указали су и студенти.

Dan otv vr foto 0

– Мислим да се морамо окренути властитом просперитету да не би били принуђени да напуштамо своју земљу –рекао је Владимир Каностревац, студент Економског факултета у Брчком.

Осим о питањима везаним за европске интеграције студенти и представници омладинских организација говорили су и о другим питањима која се тичу младих због чега се, како се могло чути, могу очекивати разговори представника ове популације и с представницима других комисија, у првом реду Комисије за младе.

Фебруар 2018
По Ут Ср Че Пе Су Не
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

email-login

Тренутно је ту:

Ко је на мрежи: 149 гостију и нема пријављених чланова