Потпредсједник Скупштине Ивица Филиповић присуствовао церемонији примопредаје станова за осамнаест ромских породица

mala Romi foto 1 1

Кључеве станова ромским породицама уручили су амбасадор Ларс-Гунар Вигемарк, шеф Делегације Европске уније у БиХ и специјални представник ЕУ у БиХ и Синиша Милић, градоначелник Брчко дистрикта БиХ, на церемонији примопредаје стамбене зграде са осамнаест станова којој је присуствовао и потпредсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ Ивица Филиповић.

Romi  foto 2 Filipovic

Овај пројекат, укупне вриједности 800 хиљада КМ финансирала је Европска комисија уз суфинансирање Владе Брчко дистрикта у износу од 150 хиљада КМ. Учешће Владе Брчко дистрикта огледало се и у обезбјеђењу земљишта и инфраструктуре, а имплементатор пројекта била је аустријска хуманитарна организација Хилфсверк.

– Циљ пројекта је да се пружи помоћ ромској  популацији у оквиру реализације Акционог плана интеграције Рома овдје али и у Европи.

Укупна вриједност пројекта је пет милиона евра, од чега ће се два и по милиона евра утрошити на стамбено збрињавање породица у БиХ – рекао је Вигемарк.

 Romi foto3

Он је истакао да је за потпуну интеграцију ове популације у друштво потребно задовољити и друге аспекте, попут образовања и здравства.

Синиша Милић, градоначелник Брчког, истакао је да је Брчко на путу развијања концепта социјалног становања као модела и начина обезбјеђивања стамбених јединица за све оне којима је то неопходно.

– Уговором је предвиђено да корисници плаћају минималну закупнину, а постоји могућност субвенционисања за оне који су најугроженији – рекао је Милић. Он је додао да је у припреми и закон који ће регулисати ову област.

Ћазим Салиховић, предсједник Удружења „Роми на дјелу“ захвалио се свима који су учествовали у овом пројекту, а највеће задовољство изразили су будући корисници.

– Ја сам живјела у Брчко дистрикту код мајке и оца. Имам једног сина, мужа и ја, нас смо троје – рекла је Елдина Аљић захваљујући се у име свих ромских породица које су добиле кључеве нових станова.

 Romi Foto 4 Eldina Aljic

Фебруар 2018
По Ут Ср Че Пе Су Не
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

email-login

Тренутно је ту:

Ко је на мрежи: 149 гостију и нема пријављених чланова