Комисија за равноправност полова о положају жена са инвалидитетом

mala Okrugli sto  Foto 01Поводом 3. децембра, Међународног дана лица са инвалидитетом, Комисија за равноправност полова Скупштине Брчко дистрикта БиХ одржала је данас округли сто под називом „Положај жена са инвалидитетом у Брчко дистрикту БиХ – насиље над женама са инвалидитетом“.

 

Лидија Љубојевић, предсједавајућа Комисије рекла је да се очекује скоро доношење закона против насиља у породици и да ће расправа о насиљу над женама са инвалидитетом, између осталог, послужити и томе да се амандмански дјелује на нацрт тог закона уколико он буде пропустио нека од питања која су битна за заштиту жена са инвалидитетом. 

Okrugli sto Foto 01 a

– Закон ће омогућити да надлежни за институционално дјеловање обезбиједе што ранију и што ефикаснију  заштиту – рекла је Љубојевићева.

О положају жена са инвалидитетом и насиљу над њима учесницима округлог стола говорила је Ана Котур-Еркић, активисткиња у области права лица са инвалидитетом на нивоу БиХ. Она је истакла да положај лица са инвалидитетом у БиХ није повољан и нагласила значај доношења закона који ће узети у обзир неопходност заштите жена али и осталих лица са инвалидитетом.

– Највећи проблем овог феномена је што је невидљив јер се он другачије манифестује него насиље над женама уопште. Циљ је да се законом унаприједи институционални оквир за поступање у случајевима насиља над женама са инвалидитетом, јер се овдје мора говорити о приступачности институција које поступају са женама са инвалидитетом као и о процедурама које се тичу поступања у случају насиља – рекла је Котур-Еркић.

Она је истакла да је у свим сферама јавног живота веома мало лица са инвалидитетом посебно лица који нису стекла инвалидитет у рату.

Okrugli sto Foto 02

Јасмин Хемзе из Удружења параплегичара и обољелих од дјечје парализе рекао је да је највећи проблем са којим се сусрећу лица са инвалидитетом  запошљавање.

– Што се тиче осталих области у задњих пет година има неких помака али то није ни издалека онако како би требало – рекао је Хемзе.

Осим члaнова Комисије у раду округлог стола учествовали су представници организација и удружења који окупљају лица са инвалидитетом као и представници институција надлежних за рјешавање проблема инвалида.

Децембар 2017
По Ут Ср Че Пе Су Не
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

email-login

Тренутно је ту:

Ко је на мрежи: 362 гостију и нема пријављених чланова