USVOJEN ZAKON O SPREČAVANJU SUKOBA INTERESA U PRVOM ČITANJU

mala 4.sjednica Poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH okončali su treću redovnu sjednicu i započeli četvrto redovno zasjedanje na kojem su u prvom čitanju usvojili Nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Brčko distrikta BiH. 

Potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Ivo Filipović istakao je da je Nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa jednoglasno usvojen u prvom čitanju, te da smatra da je kvalitetan i prihvatljiv.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić rekao je da je riječ o „teškom“ zakonu koji sada propisuje ozbiljniji pristup u poimanju javne funkcije, da je jedan od četrnaest prioriteta koji se moraju ispuniti za članstvo BiH u EU te da ga Distrikt donosi prvi u Bosni i Hercegovini.

Na četvrtoj redovnoj sjednici, u prvom čitanju, usvojeni su i nacrti zakona o izmjenama i dopunama zakona o podsticaju u poljoprivrednoj proizvodnji i o izmjeni zakona o Pravosudnoj komisiji Brčko distrikta BiH.

U drugom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o Sudskoj policiji, kao i nacrti zakona  o izmjenama zakona o planiranju, projektovanju i razvoju Brčko distrikta BiH i o izmjenama zakona o implementaciji odluke Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika iz Aneksa osam.

Razmatran je Prijedlog budžeta Distrikta za 2021. godinu, usvojeni su Izvještaj o izvršenju budžeta za period od 1. januara do 30. septembra 2020., nekoliko odluka o utvrđivanju javnih interesa, Prijedlog odluke o neradnim danima u periodu od aprila 2021. do januara 2022. godine i data je saglasnost na odluku o raspodjeli neraspoređene neto dobiti iz 2017. godine JP „Putevi Brčko“.

Usvojene su odluke o izmjeni i dopuni prostornog plana Brčko distrikta BiH za period 2007-2017., o izradi regulacionog plana „Zona industrije-Baza Mek Gavern“ i o određivanju nove lokacije za izgradnju groblja u urbanom području Zovik.

Četvrto redovno zasjedanje poslanici će nastaviti za četrnaest dana kada će razmatrati  preostalih deset tačaka.

Prije početka četvrte redovne sjednice, okončana je treća redovna sjednica na kojoj je, između ostalog, usvojena odluka o formiranju posebne komisije koja će u roku od petnaest dana ponovo pregledati dokumentaciju onih udruženja građana koja nisu uspjela da opravdaju dobijena budžetska sredstva za 2019. godinu.

Podijelite na društvenim mrežama