POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI S PRAVNIM FAKULTETOM UIS

mala Memorandum 5Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr. Goran Marković potpisali su danas, u prostorijama Skupštine Distrikta, Memorandum o razumijevanju i saradnji.

Predsjednik Milić je istakao da je jedan od ciljeva Memoranduma unapređenje zakonodavne aktivnosti u Skupštini Distrikta Brčko, prije svega, kroz analizu postojećih zakonskih propisa, predlaganje drugačijih rješenja u zakonima i edukaciju državnih službi u Distriktu.

„Mi danas imamo pojam vladavine prava koji se najčešće upotrebljava i zloupotrebljava, a da pri tome malo ko zna i sadržaj vladavine prava i u tom smislu su visokoškolske ustanove pozvane da pomognu. Svi ovi primjeri saradnje koji su navedeni će kasnije biti pretočeni u posebne programe i ugovore koji će biti predmet dogovaranja i odobrenja od strane Skupštine i nadležnih skupštinskih komisija“ , dodao je predsjednik Milić.

Memorandum 3

Predsjednik Milić istakao je da Brčko distrikt ima interes za saradnju sa svim visokoškolskim ustanovama i univerzitetima u BiH te da očekuje da će sličnu saradnju ostvariti s pravnim fakultetima u Sarajevu, Mostaru i svima onima koji žele da na ovaj način promovišu sebe i znanje koje je neophodno Distriktu Brčko.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr. Goran Marković rekao je da je namjera Pravnog fakulteta i Skupštine Distrikta, da u saradnji s Evropskom organizacijom za javno pravo, čije je sjedište u Atini, revitalizuju regionalnu kancelariju te organizacije u Brčkom kroz niz aktivnosti.

„Želimo da budemo od koristi široj društvenoj zajednici i cijenimo značaj visokog obrazovanja koje prepoznaje Skupština i njen predsjednik i vjerujemo da će u narednom periodu biti prilike da naši studenti prođu i studentsku praksu u Skupštini, a možda i u drugim institucijama Distrikta, što će biti izuzetno značajno za njihovo obrazovanje“, zaključio je dekan Marković.

Podijelite na društvenim mrežama