NA DNEVNOM REDU OSME REDOVNE SJEDNICE STRATEGIJA RAZVOJA DISTRIKTA I IZMJENA ZAKONA O PRAZNICIMA

mala FOTO Pripremni 8rs 3 Prva tačka dnevnog reda osme redovne sjednice, koji je utvrđen danas na pripremnom sastanku šefova poslaničkih klubova, bit će informacija o epidemiološkoj situaciji, nakon čega će se poslanici izjasniti o strategiji razvoja Brčko distrikta BiH za naredni šestogodišnji period.

Na prijedlog predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH Siniše Milića u dnevni red sjednice je uvršten Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o praznicima Distrikta u prvom čitanju.

Predsjednik Milić je istakao da se izmjene odnose na dio Zakona kojim se reguliše pravo na neradne dane i za one radnike koji, zbog određenih manjkavosti u Zakonu, do sada nisu imali tu privilegiju.

U skupštinsku proceduru je, na prijedlog Vlade Distrikta, uvršten prijedlog o raspolaganju javnom imovinom putem specijalne pogodbe u korist SCO grupacije.

FOTO Pripremni 8RS 1

„Podsjećam da je riječ o veoma važnom projektu koji bi trebalo da znači uspostavu slobodne ekonomske zone u Distriktu Brčko, tačnije na prostoru bivše baze McGovern“, rekao je predsjednik. 

Istakao je da će se na dnevnom redu sjednice naći i prijedlog uspostave registra preduzeća koja posluju s Distriktom.

„Uspostava javnih registara je aktivnost koja je započela u prethodnom mandatu s ciljem da se javnosti omogući da ima uvid u trošenje javnog novca. Prošle godine smo uspostavili registar zaposlenih u javnom sektoru i njihovih primanja. Ovaj put je prijedlog da se na isti način uspostavi i registar preduzeća koja posluju s Distriktom“, zaključio je predsjednik Milić. 

Pred poslanicima će se, između ostalog naći i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti i zaštiti zdravlja radnika na radu u drugom čitanju, prijedlog odluke o pokretanju postupka izbora tri člana Pravosudne komisije iz reda građana, nekoliko odluka koje se tiču javnog interesa i izvještaja o radu javnih preduzeća i ustanova Distrikta kao i niz informacija kojim Skupština realizuje svoju nadzornu funkciju.

Osma redovna sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH bit će održana u srijedu, 12. maja, a na prijedlog nekoliko poslanika, dogovoreno je da se, zbog praznika, radi skraćeno, do 14 sati. 

Podijelite na društvenim mrežama