POČELI PRIPREMNI RADOVI NA REKONSTRUKCIJI LUKE

mala Luka 2U Brčkom je u prisustvu predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta, Evropske unije, Evropske banke za obnovu i razvoj i Kancelarije Visokog predstavnika zvanično obilježen početak pripremnih radova na rekonstrukciji i modernizaciji Luke.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić obraćajući se prisutnima  istakao je da je projekat revitalizacije Luke jedan od najznačajnijih projekata u Brčkom koji će Distrikt pozicionirati u centar integracijskih aktivnosti kada je u pitanju povezivanje privrede i saobraćaja, ne samo u BiH već i regionu.

„Važno je da se nakon trogodišnje blokade u realizaciji ovog važnog projekta, i praktično isteka grejs perioda, ipak krenulo u njegovu realizaciju. Na primjeru ovog projekta treba da pokažemo najvredniji resurs, a to je povjerenje. Postoje prirodne pogodnosti Distrikta Brčko, ali kreditni rejting svake zemlje se određuje na osnovu povjerenja u lokalne institucije vlasti, pravosudni sistem, vladavinu prava i mislim da je to nešto na čemu treba da radimo da bi ovo bio početak, a ne kraj jedne uspješne priče“, rekao je predsjednik Milić. Luka 1

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić rekao je da su i pored svih izazova u protekloj godini, završene sve pripremne radnje, da će modernizacija jedine riječne luke u BiH - Luke Brčko povećati konkurentnost Distrikta Brčko kada je riječ o privrednom razvoju te da očekuje da će korist od ovog projekta imati cjelokupna ekonomija BiH, ali i njeni građani.

Direktor brčanske Luke Perica Josić podsjetio je da se projekat modernizacije Luke  sastoji iz tri dijela - rekonstrukcije platoa s odvodnjom oborinskih voda, nabavka nove dizalice tri puta većeg kapaciteta od postojeće i rekonstrukcija željezničke pruge od željezničke stanice Brčko Novo do Luke s izgradnjom pristupne ceste i da će radovi prvo početi na rekonstrukciji platoa, a obavljat će ih javna preduzeća „Bijeljina putevi“ i „Prijedor putevi“.

Direktorica Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Manuela Nesl  izjavila je  da će EBRD nastaviti da podržava ovaj razvoj, nadajući se da će i privatni investitori iskoristiti mogućnosti u novoj luci kao i poboljšanje infrastrukture u cijeloj BiH, postižući bolje veze sa zemljama u regionu i EU.

Šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler rekao je da, zahvaljujući svom strateškom i geografskom položaju, Luka Brčko može postati ključna tranzitna tačka za protok teretnog saobraćaja između BiH i EU, a nakon obnove zastarjele infrastrukture i centralna poveznica za ekonomije regiona te da je zadovoljan što je EU podržala modernizaciju Luke Brčko s tri miliona eura bespovratnih sredstava.

Supervizor za Brčko Michael Scanlan istakao je da su u Distriktu vidljive promjene kada je u pitanju više transparentnosti, odgovorniji način trošenja javnih sredstava  i pružanja usluga građanima, ali da bi se promjena zaista desila potrebno je da se početkom jeseni vide promjene kada je u pitanju reforma javne uprave, inicijativa Studen grupe i projekti Svjetske banke koji se tiču upravljanja otpadom.

Ukupna vrijednost projekta revitalizacije i modernizacije Luke je deset miliona eura i finansira se bespovratnim sredstvima EU u iznosu od tri miliona eura i kreditom od Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od sedam miliona eura. Sredstva EU obezbijeđena su kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan, u okviru kojeg međunarodne finansijske institucije i donatori obezbjeđuju finansiranje za velika infrastrukturna ulaganja u regionu.

Projekat rehabilitacije je u skladu s Agendom povezanosti Evropske unije, koja promoviše transportnu povezanost na Zapadnom Balkanu kao važan faktor za ekonomski razvoj, regionalnu saradnju i integraciju s Evropskom unijom.     

 

 

Podijelite na društvenim mrežama