PRVOG JULA 11. REDOVNO ZASJEDANJE SKUPŠTINE

mala Pripremni 11. rs 1Skupština Brčko distrikta BiH održat će prvog jula 11. redovno zasjedanje za koje su šefovi poslaničkih klubova danas usaglasili dnevni red od 31 tačke.

Na dnevnom redu, između ostalog,  je Nacrt zakona o izmjeni Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće  zbog Covid-19 u Brčko distriktu, a radi isplate preostalog iznosa podsticaja poljoprivrednicima za 2020. godinu po olakšanoj proceduri.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da će se pred poslanicima naći i dugo očekivani Nacrt zakona o igrama na sreću Brčko distrikta BiH kao i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o prekršajima koji je komplementaran i prati predloženi zakon o igrama na sreću u segmentu utvrđivanja prekršajne odgovornosti.

„Ovim zakonima uredit će se oblast igara na sreću u Distriktu i ako dobiju podršku u prvom čitanju, vjerovatno ćemo otvoriti javnu ili stručnu raspravu kako bismo došli do najkvalitetnijeg rješenja“, istakao je predsjednik Milić.

Na narednoj sjednici razmatrat će se i izmjene Zakona o dječijoj zaštiti kojima se, po prijedlogu predlagača, uvezuje isplata dječijeg doplatka s obavezom školovanja u osnovnim školama te povećava iznos primanja roditelja kao jednog od uslova za ostvarivanje ovog prava.

U dnevni red 11. redovnog zasjedanja uvršten je i set nacrta zakona o dopunama zakona o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama Distrikta i organima javne uprave, kojima će se omogućiti isplata toplog obroka zaposlenim u ovom sektoru, kao i nekoliko odluka o utvrđivanju javnog interesa.

Podijelite na društvenim mrežama