ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O JAVNOJ IMOVINI

mala Javna raspravaNakon što je Nacrt zakona o javnoj imovini u Brčko distriktu BiH usvojen u prvom čitanju na 10. redovnoj sjednici, o Nacrtu je održana javna rasprava.

Predsjedavajući Zakonodavne komisije Skupštine Brčko distrikta BiH Ljubiša Lukić rekao je da je cilj zakona da pojednostavi procedure neophodne za realizaciju poslovnih inicijativa, te da su potrebu za tim ukazale poslovne inicijative koje je Distrikt imao u posljednje vrijeme, prije svega, Studen grupe.

Predsjednik radne grupe za izradu zakona Vedad Zeherović rekao je da je aktuelni Zakon o javnoj imovini donesen 2006. godine, da je do sada imao dvije izmjene i dopune i da se radna grupa prilikom izrade Nacrta novog zakona vodila smjernicama i Statutom Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić rekao je da će novi zakon o javnoj imovini omogućiti Vladi da efikasnije radi na realizaciji poslovnih inicijativa koristeći modele redovnog raspolaganja ili specijalne pogodbe, da će riješiti problem vjerskih zajednica koji se odnosi na upravljanje grobljima i mezarjima i omogućiti Vladi, odnosno gradonačelniku da  direktno dodjeljuje prostore u vlasništvu Distrikta pacijentskim i udruženjima iz boračkih kategorija.

Nakon sprovedene javne rasprave Zakonodavna komisija sumirat će rezultate  rasprave i podnijeti izvještaj Skupštini s prijedlozima i mišljenjima.

Nosioci aktivnosti provođenja javne rasprave bili su Zakonodavna komisija Skupštine i Kancelarija za upravljanje javnom imovinom Vlade Brčko distrikta BiH.

Podijelite na društvenim mrežama