SPECIJALNI PREDSTAVNIK SAD ZA ZAPADNI BALKAN POSJETIO BRČKO DISTRIKT

mala Palmer 1Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metthew Palmer  tokom posjete Distriktu sastao se s gradonačelnikom Brčkog Esedom Kadrićem, predsjednikom Skupštine Sinišom Milićem, zamjenikom gradonačelnika Antom Domićem i potpredsjednikom Skupštine Ivom Filipovićem, nakon čega su zajedno obišli radove na modernizaciji i rekonstrukciji brčanske luke.

Distrikt je posjetio zajedno sa zamjenikom Visokog predstavnika i supervizorom za Brčko Michaelom Scanlanom.

Palmer je istakao da  je u Distriktu urađeno mnogo dobrih stvari, ali da posla ima još, te da liderima Brčko distrikta i BiH predstoji borba protiv korupcije u čemu je najavio jaku podršku međunarodne zajednice i SAD.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da je posjeta specijalnog američkog predstavnika za Zapadni Balkan svojevrsno priznanje za aktivnosti i rezultate koji su ostvareni na prostoru Distrikta Brčko u protekle dvije i po godine, te da je Palmer iskazao interesovanje za buduće planove lokalnih struktura vlasti s akcentom na nadogradnju pravnog okvira Distrikta, borbi protiv korupcije i jačanju ekonomije i infrastrukture.Milić Palmer 4

„Gospodin Palmer je iskazao interes za perspektive Distrikta Brčko po okončanju međunarodne supervizije  jer je jasno da ni Distrikt, a ni BiH ne mogu u evropske integracije s upravljačkim mehanizmom koji dolazi iz međunarodne zajednice. Očekuje pozitivne promjene i na nivou BiH kada je u pitanju postizanje političkog konsenzusa oko ograničenih promjena Ustava i izbornog zakonodavstva “, istakao je predsjednik Milić.

On je podsjetio da je jedan od uslova za odlazak OHR-a potpuna implementacija Konačne arbitražne odluke ističući da se Distrikt kreće u tom pravcu.

„Možemo konstatovati da institucije Distrikta Brčko, po svemu sudeći, trajno i efikasno nastavljaju da rade, a s druge strane da se entiteti, što je također evidentno, u potpunosti pridržavaju odredbi Arbitražne odluke“, zaključio je predsjednik Milić.

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić rekao je da je Palmer u Brčko došao da da podršku vlasti Distrikta u borbi protiv korupcije i realizaciji krupnih infrastrukturnih projekata i poslovnih inicijativa privatnih investitora.

Direktor Javnog preduzeća  „Luka Brčko“ Perica Josić napomenuo je da je brčanska luka postala veliko gradilište i da se nada da će se uspješno privesti kraju tenderi koji se odnose na nabavku krana i rekonstrukciju pruge s izgradnjom pristupne ceste.Palmer 2

Podijelite na društvenim mrežama