OKONČANA 11. REDOVNA SJEDNICA, USVOJENE IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O PREDŠKOLSKOM VASPITANJU I OBRAZOVANJU

mala 11 rs Skupština Brčko distrikta BiH je u nastavku  11. redovne sjednice, koju je okončala danas, usvojila u drugom čitanju izmjene i dopune Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju  Brčko distrikta kojim će biti omogućeno subvencionisanje dijela troškova boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama.

U drugom čitanju usvojene su i dopune zakona o platama i naknadama zaposlenih u pravosuđu, policiji, organima javne uprave i institucijama Distrikta, te korisnika budžetskih sredstava u Skupštini, Izbornoj komisiji i Kancelariji za reviziju.

Usvojeno je nekoliko odluka o utvrđivanju javnog interesa, kao i izvještaj Posebne komisije o pregledu dokumentacije o pravdanju sredstava udruženja građana kojima nisu prihvaćena pravdanja za 2019. godinu.Uroš

Predsjedavajući  Posebne komisije Uroš Vojnović rekao je da je Komisija predložila da  vladino Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu donese strategiju razvoja sporta i kulture koja bi jasno definisala gdje bi se ulagalo , kao i da se Podjodjeljenje za sport i kulturu razdvoji na dvije posebne organizacione jedinice, odnosno na Pododjeljenje za sport i Pododjeljenje za kulturu, te  da se ponovi obuka za nevladin sektor.

„Komisija je samo željela da da smjernice  ili zaključke šta bi Odjeljenje trebalo da uradi, a jedna od prvih stvari je da se donese jedinstveni pravilnik koji bi jasno definisao šta i kako se pravda i na koji način i šta je zadatak komisije, a šta korisnika sredstava. Zatim, da se odrede načini finansiranja za određene klubove koji su od posebnog značaja za Brčko distrikt“, rekao je Vojnović.

Po okončanju 11. Skupština Brčko distrikta otvorila je 12. redovnu sjednicu.  

Podijelite na društvenim mrežama