Video Skupštine Brčko distrikta BiH

Ovdje možete pogledati promotivni video Skupštine Brčko distrikta BiH. Više snimaka možete potražiti na našem You Tube kanalu. Skupština Brčko distrikta BiH.

PO HITNOM POSTUPKU USVOJENE IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O PRAVIMA PRIPADNIKA NACIONALNIH MANJINA

mala 12.rsNa 12. redovnoj sjednici Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je po hitnom postupku izmjene i dopune Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina čime je stvoren zakonski osnov za donošenje odluke o vijeću nacionalnih manjina.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da se vijeće nacionalnih manjina definiše kao savjetodavno tijelo Skupštine.

„Očekujemo da ćemo u daljnjoj razradi Zakona, kroz potpisivanje različitih memoranduma sa vijećem nacionalnih manjina definisati prava i obaveze po pitanjima koje se tiču nacionalnih manjina u Distriktu Brčko. To je, inače, Zakon koji je nedostajao Brčko distriktu, a koji postoji u entitetima i na nivou BiH“, pojasnio je predsjednik Milić.

U drugom čitanju usvojene su izmjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanim stanjem prirodne nesreće zbog Covida 19 čime je stvorena mogućnost da se po skraćenoj proceduri poljoprivrednicima isplati zaostalih 20 posto podsticaja za 2020. godinu.

Usvojena je izmjena i dopuna Zakona o dječjoj zaštiti Brčko distrikta.12.rs 1

Predsjednik Milić napomenuo je da je izmjena i dopuna ovog zakona izazvala mnogo polemike i da će biti pokrenuta šira diskusija  s ciljem rješavanja problema u ovoj oblasti, a koji se odnose na to da pojedini roditelji ne ispunjavaju svoju zakonsku obavezu, odnosno  ne šalju djecu u školu, te da je taj problem najviše izražen kod romske populacije.

„Kroz izmjene ovog zakona se pokušalo djelovati u tom pravcu da se jednostavno pravo na dječiji doplatak veže uz pohađanje osnovne škole. Sam sam imao dilemu da li je ovo najadekvatniji način da se ovo riješi, ali će, u svakom slučaju, doprinijeti da se krene ozbiljno u analizu ovog problema zajedno s Komisijom za zaštitu ljudskih prava i svim drugim domaćim i međunarodnim organizacijama koje se brinu o zaštiti prava djece, da dođemo do rješenja koje će biti najadekvatnije, a neće biti u koliziji s međunarodnim konvencijama“, dodao je predsjednik.

Naveo je da su poslanici donijeli odluku o produžetku mandata glavnom revizoru i njegovim zamjenicima do imenovanja novog glavnog revizora i njegovih zamjenika za šta je  pokrenuta procedura skupštinskom odlukom, te da je na isti način pokrenuta procedura za izbor tri člana Pravosudne komisije iz reda građana.

„Rasprava na 12. redovnoj sjednici protekla je u konstruktivnijoj atmosferi i uspjeli smo da  u dogovoru sa svim šefovima poslaničkih klubova apsolviramo sve tačke predviđene za sjednicu. Poslanici će se u poslaničke klupe vratiti najvjerovatnije krajem augusta“, zaključio je predsjednik Milić.

Podijelite na društvenim mrežama