ODRŽANA PRVA OD TRI JAVNE RASPRAVE O PRIJEDLOGU BUDŽETA DISTRIKTA ZA 2022. GODINU

mala Prva javna rasprava 3Predsjedavajući Komisije za budžet Skupštine Brčko distrikta BiH Srđan Blažić rekao je na prvoj održanoj javnoj raspravi o Prijedlogu budžeta Distrikta za 2022. godinu  da su pozicije bruto plata i naknada  komotno kreirane, da se za te namjene godišnje izdvaja blizu 100.000.000 KM, te da na tim pozicijama ima prostora za uštede i do 6.000.000 KM.

Blažić je istakao da od učesnika javnih rasprava očekuje kvalitetne prijedloge za izmjene budžeta, koji je predložen u iznosu od oko 239.000.000 KM, kako bi bio kvalitetniji, prije svega, u dijelu koji se odnosi na kapitalni budžet.

On je napomenuo da je Vlada Brčko distrikta zadužena da obezbijedi prevoz građanima koji žele da učestvuju na javnim rasprava o predloženom budžetu za 2022. godinu koje zbog kovida 19 nisu mogle biti održane kao ranije, u mjesnim zajednicama.

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić rekao je da Vlada Distrikta intenzivno analizira prijedloge budžeta svih budžetskih korisnika  te da se sagledavaju mogućnosti da se naprave uštede na materijalnim troškovima i troškovima putovanja službenika  kao i na drugim pozicijama koje sada nisu neophodne.

„Nemamo dovoljan procent budžeta u prijedlogu koji bi zadovoljio potrebe svih mjesnih zajednica na području Distrikta. Radimo intenzivno na uštedama kako bismo došli do što većeg iznosa sredstava i rasporedili ih na kapitalni budžet po preporukama javnosti predloženih tokom javnih rasprava“, istakao je Kadrić.

Predsjednik Mjesne zajednice Buzekara Radivoje Simikić istakao je da u toj mjesnoj zajednici imaju mnogo projekata od javnog interesa koji zbog nedostataka novca čekaju na realizaciju te da prioritetno treba uraditi vodosnabdijevanje i putnu infrastrukturu koja je dotrajala, kao i javnu rasvjetu.

Druga javna rasprava bit će održana danas, u velikoj sali Skupštine s početkom u 17 sati, dok je treća zakazana za sutra, 23. oktobra s početkom u 12 sati u sali Doma kulture.

Učesnici javne rasprave svoje prijedloge i komentare mogu dostaviti u elektronskom obliku na e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Podijelite na društvenim mrežama