ODRŽAN SASTANAK S PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA „BEBA VIŠE“

mala beba više - sastanak 1Unapređenje postojećih uslova za liječenje neplodnosti u Distriktu bile su teme sastanka predstavnika Skupštine i Vlade Brčko distrikta, Fonda zdravstvenog osiguranja i članova Udruženja građana za borbu protiv steriliteta „Beba više“.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić pozdravio je dosadašnje inicijative  Udruženja „Beba više“ i istakao da  i današnji sastanak  govori o nesumnjivoj podršci inicijativama koje su u funkciji unapređenja nataliteta  na prostoru Distrikta Brčko.

„Siguran sam da ćemo učiniti sve da stvorimo preduslov da ove dobre inicijative zažive u praksi“, istakao je Milić.

Udruženje „Beba više“ uputilo je nadležnima inicijativu da se korisnicima Fonda zdravstvenog osiguranja Distrikta omogući finansiranje četvrtog i petog postupka vantjelesne oplodnje, hirurških zahvata kod liječenja muškog steriliteta i postupka vantjelesne oplodnje ženama koje su bez partnera ali žele da se ostvare kao majke.

Iz Udruženja su predložili i da se građanima, prije svega onkološkim pacijentima, omogući  zaleđivanje genetskog materijala.

„Do sada smo imali pozitivne prakse i bili prvi u BiH što se tiče liječenja neplodnosti.  Fond finansira dva postupka, a treći postupak se finansira sredstvima Vlade Brčko distrikta u iznosu od 176.000 KM. Od prošle godine do danas u Distriktu je rođeno deset beba iz postupka vantjelesne oplodnje“, napomenuo je Željko Lazarević, predsjednik Udruženja građana za borbu protiv steriliteta „Beba više“.

Podijelite na društvenim mrežama