OKONČANA 17. REDOVNA SJEDNICA

mala 16. rs 2 Skupština Brčko distrikta BiH okončala je danas 17. redovnu sjednicu na čijem dnevnom redu je razmotreno preostalih jedanaest tačaka, od kojih je dio odložen za 19. redovnu sjednicu.

Razmotrena je informacija Direkcije za finansije Brčko distrikta o svim potrebama koje se tiču tehnologija, od programa softvera koji bi njihov rad učinio efikasnim te je usvojen zaključak kojim se obavezuje Direkcija da u roku od 60 dana izvrši analizu i provjeri stanje na tržištu i o tome informiše Skupštinu kako bi se već od narednog rebalansa budžeta mogao planirati dio sredstava neophodnih za nabavku odgovarajućih softvera i hardvera.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić  je istakao je da je stanje u Direkciji poprilično loše po pitanju informatičke opremljenosti što sve može uticati na obavljanje njenih funkcija i dovesti u pitanje primjenu novog zakona o igrama na sreću koji je iz tog razloga odložen za 19. redovnu sjednicu.

„Tokom diskusije iskazana je i potreba za ažurnijem praćenju potreba za informatizacijom i digitalizacijom pojedinih vladinih odjeljenja i organa uprave“, rekao je Milić.

Predsjednik Milić je napomenuo da je vođena zanimljiva diskusija i o stanju u obrazovanju gdje je takođe ukazano na potrebu ozbiljnijeg sagledavanja stanja u tom važnom segmentu društvenih djelatnosti i od nadležnog odjeljenja je zatraženo da sačine novu, detaljnu informaciju na bazi svih diskusija koje su se danas mogle čuti za skupštinskom govornicom. 

U drugom nastavku 17. redovne sjednice razmotrena je informacija o popisu ulica u gradskim, prigradskim i seoskim područjima nakon čega je usvojen zaključak Skupštine da Vlada Distrikta u roku od 90 dana izvrši popis svih naseljenih ulica u gradskim, prigradskim i seoskim područjima koje još uvijek nemaju svoj naziv i taj spisak dostave skupštinskoj komisiji koja će biti formirana u roku od 30 dana od poslanika i predstavnika Vlade i koja će završiti taj posao.

Za 19. redovnu sjednicu odloženo je razmatranje informacija koje se odnose na naplatu  zakupnine poslovnih prostora, javni poziv udruženjima građana, te na postupak i dinamiku izrade prostorno-planske dokumentacije kao i na broj djece koja su izgubila pravo na dječiji dodatak u periodu 2020-2021. godine.

Za 18. redovnu sjednicu odloženo je razmatranje informacije o stanju u Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH.

Podijelite na društvenim mrežama