18. REDOVNIM ZASJEDANJEM SKUPŠTINA OKONČALA RAD U 2021. GODINI

mala 18.RS FOTO 3Poslanici Skupštine Brčko distrikta okončali su 18. redovno zasjedanje, na kojem su, u drugom čitanju, usvojili Zakon o izmjeni Zakona o platama i drugim naknadama pravobranilaca i zamjenika pravobranilaca u Pravobranilaštvu Brčko distrikta.

U prvom čitanju usvojeni su Nacrt zakona o izmjeni Zakona o bankama koji je sada usklađen s entitetskim, kao i Nacrt zakona o socijalnom preduzetništvu.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da je zakon o socijalnom preduzetništvu reformski zakon, koji je u skupštinsku proceduru ušao na prijedlog resornog šefa Vlade Distrikta te da je za očekivati da će nakon amandmanske procedure i ovaj zakon biti usvojen sa svim novinama i prednostima koje donosi.

Milić je napomenuo da je na 18. redovnom zasjedanju Skupština, nakon provedene konkursne procedure, za glavnog revizora, s mandatom od sedam godina, imenovala Selmu Šadić, dok su za njene zamjenike imenovani Savo Grujić i Amra Ilić.18.RS FOTO 1

Dodao je da je Skupština imenovala i dva člana Upravnog odbora Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“ kao i zamjenika direktora u Kancelariji za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti za suzbijanje korupcije gdje je imenovan Zoran Blažević.

Poslanici su dali saglasnost na Poslovni plan Javnog preduzeća „Luka Brčko“ za 2022. godinu, ažurirani Poslovni plan Javnog preduzeća „Putevi Brčko“ za 2021. godinu, kao i na Program rada i Finansijski plan Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta za 2022. godinu.

Predsjednik Milić je naveo da je uz datu saglasnost na Finansijski plan Zavoda usvojen opšti zaključak koji se odnosi na sva javna preduzeća, fondove i druga pravna lica koje formira Brčko distrikt.

Ovim zaključkom, istakao je Milić, Skupština je zadužila ta pravna lica da, u roku od mjesec dana od dana dostavljanja završnog računa, Skupštini upute revidirane poslovne planove u kojima će izvršiti racionalizaciju materijalnih troškova, a da u slučaju neusvajanja izvještaja o radu može doći i do smjene menadžmenta.18.RS FOTO 2

Predsjednik Milić napomenuo je da će prvo skupštinsko zasjedanje u novoj godini  biti održano sredinom januara.

Na 18. redovnoj sjednici usvojen je Prijedlog odluke o zaduženju Brčko distrikta prema EU po osnovu učešća Brčko distrikta u raspodjeli sredstava makrofinansijske pomoći-prva tranša.

Razmatrana je informacija o stanju u Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta.

Usvojene  su odluke o utvrđivanju javnog interesa za Brčko distrikt, a koje se odnose na:

  1. Izgradnju kraka ulice J.J. Zmaja u stambenom naselju Srpska Varoš;
  2. Izgradnju ulice Dizdaruša 3 u MZ Dizdaruša;
  3. Izgradnju stupne transformatorske stanice u urbanom području Gredice i Sandići;
  4. Izgradnju puta u MZ Ulović.

     Za naredno zasjedanje odgođene su sljedeće tačke dnevnog reda:

1.Razmatranje i usvajanje  Prijedloga odluke o raspisivanju javnog poziva za izbor i imenovanje članova Vijeća nacionalnih manjina;

2.Razmatranje Godišnjeg plana revizije za 2022. godinu Kancelarije za reviziju javne uprave i institucija Brčko distrikta;

3.Razmatranje specijalnog izvještaja o učinkovitosti zakonskih rješenja o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom u BiH;

4.Razmatranje informacije o usaglašavanju plata zaposlenih u JP „Komunalno Brčko“ s platama u javnoj upravi;

5. Razmatranje informacije o događajima vezanim za organizaciju i realizaciju 38. susreta pozorišta u Brčko distriktu.

Zakone kao i ostali radni materijal s dnevnog reda 18. redovne sjednice možete pogledati na internet stranici Skupštine.

Podijelite na društvenim mrežama