POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI IZMEĐU PRIVREDNE KOMORE, SKUPŠTINE I VLADE BRČKO DISTRIKTA

mala Memorandum-potpisivanjeDanas je u gradskoj Vijećnici u Brčkom potpisan Memorandum o saradnji između Privredne komore, Vlade i Skupštine Brčko distrikta,  kojim su regulisana međusobna prava i obaveze, strateška uloga i pravci zajedničkog djelovanja partnera u oblasti stvaranja konkurentnije privrede Distrikta.

U ime Privredne komore Memorandum je potpisao predsjednik Komore Dragan Đukić,   dok su u ime Skupštine i Vlade Distrikta Memorandum potpisali predsjednik Skupštine Siniša Milić i gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić  izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma o saradnji s Privrednom komorom Distrikta za koji je rekao da znači dalje unapređenje javno- privatnog dijaloga između javnih vlasti i privrede Distrikta Brčko jer je, kako je rekao, evidentno da nijedan od ovih segmenata ne može sam da doprinese ostvarenju zajedničkog cilja, a to je unapređenje poslovnog ambijenta radi zadržavanja i povećanja broja radnih mjesta.

„Kroz ovaj Memorandum smo naglasili značaj domaće privrede i potvrdili  smo da smo partneri u ovom procesu. To znači da, kada je u pitanju Skupština, propise ćemo donositi uz prethodnu konsultaciju s Privrednom komorom. Nama jesu bitna radna mjesta, ali ne po cijenu da gušimo domaće privrednike i uvodimo nepotrebnu konkurenciju“, istakao je Milić.

On je dodao će se u narednom periodu, zajedno s lokalnom privredom,  izanalizirati potrebe domaće privrede za eventualnom primjenom  Zakona o javnoj imovini koji podrazumijeva  specijalnu pogodbu kao olakšan vid pribavljanja resursa za privredu.

„Mi u Brčkom, kao što vidite, razgovaramo o privredi, o unapređenju privrednog ambijenta i mislim da su to teme kojima treba prioritetno da se bavimo“, naglasio je predsjednik Milić.

Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić rekao je da je ovaj Memorandum potvrda korektnog i zdravog partnerskog odnosa poslovne zajednice i vlasti u Distriktu Brčko.

Predsjednik Privredne komore Brčko distrikta Dragan Đukić rekao je da je danas predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta predstavljen i projekat „HelpDesk for business  entities“ na kojem trenutno radi Privredna komora čiji je cilj pomoći privrednicima da savladaju poteškoće u poslovanju uzrokovane pandemijom virusa korona.

Podijelite na društvenim mrežama