Završena 13. redovna sjednica Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

05. 07. 2017. Tokom drugog nastavka 13. redovne sjednice, koja je započela sedmog juna Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine usvojila je Nacrt Zakona o izmjenama Zakona o vladi Brčko distrikta BiH u prvom čitanju. Izmjenama ovog zakona uvodi se  institut presumpcije nevinosti u odredbe koje se odnose na prestanak mandata članova Vlade i gradonačelnika.  Za razliku od postojećeg rješenja, koje predviđa razrješenje u slučaju potvrđivanja optužnice, izmjene propisuju da gradonačelnik i član Vlade mogu biti razriješeni u  slučaju donošenja pravosnažne osuđujuće presude. Na ovaj način se Zakon o vladi usklađuje sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Statutom Brčko distrikta BiH, kao i sa zakonskim rješenjima koja se primjenjuju u BiH i zemljama okruženja.

U prvom čitanju usvojen je i Nacrt zakona o platama i drugim naknadama pravobranioca i zamjenika pravobranioca u Pravobranilaštvu Brčko distrikta BiH. Nacrt zakona o službenicima i namještenicima u pravosuđu Brčko distrikta BiH povučen je iz parlamentarne procedure i bit će razmatran nakon usklađivanja s najavljenim novim prijedlogom Zakona o državnim službenicima i namještenicima u upravi Brčko distrikta BiH.

Poslanici su donijeli i Odluku o povjeravanju izgradnje mosta broj 197 u Krepšiću na magistralnom putu M-14 kao i Odluku o povjeravanju izgradnje kružnih raskrsnica na tranzitnim saobraćajnicama u gradskom području Javnom preduzeću “Putevi Brčko“.

-Dugo smo najavljivali da ćemo ovom preduzeću dati određena ovlaštenja jer imaju akumulirana finansijska sredstva i mogu graditi na području Distrikta, čime ispunjavaju temeljnu funkciju da pomažu Vladi u operativnom dijelu izgradnje javne infrastrukture. Gradit će se sedam kružnih tokova iz sredstava JP „Putevi Brčko“ kao i most u Krepšiću. To bi trebalo primjenjivati u narednim godinama jer se u ovom slučaju vladina odjeljenja mogu baviti cestogradnjom dok će nam kod važnijih infrastrukturnih projekata pomagati JP „Putevi Brčko“ sa svojim finansijskim sredstvima- rekao je predsjednik Kadrić.

Kružni tokovi bit će građeni kod bivših preduzeća „Izbor“ i „Merkur“, na raskrsnicama  „Kasino“ i kod „Kuglane“ , zatim na  izlazima  iz „Š“ i naselja „ Ilićka u blizini Bosnaploda“ i „Klanac“.

                                                                                             

Podijelite na društvenim mrežama