Video Skupštine Brčko distrikta BiH

Ovdje možete pogledati promotivni video Skupštine Brčko distrikta BiH. Više snimaka možete potražiti na našem You Tube kanalu. Skupština Brčko distrikta BiH.

SUTRA ĆE BITI OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA ČLANOVE VIJEĆA NACIONALNIH MANJINA

mala Foto - Milijana Simić - pressPredsjedavajuća Komisije za zaštitu ljudskih prava Skupštine Brčko distrikta  Milijana Simić pozvala je danas pripadnike nacionalnih manjina s područja Brčko distrikta da se prijave na javni poziv za članove Vijeća nacionalnih manjina Distrikta.

Simićeva  je na konferenciji za medije rekla da će javni poziv biti objavljen sutra na internet i facebook stranici Skupštine, kao i na oglasnoj tabli Skupštine.

Ona je napomenula da će uz tekst javnog poziva na kojem su navedeni opšti i posebni uslovi prijave biti objavljen i obrazac za prijavu, koji će zainteresovani kandidati moći da preuzmu i lično na protokolu u zgradi Skupštine, dok će popunjene  prijavne obrasce dostaviti Skupštini  poštom ili lično.

Simićeva je navela da kandidat mora da ispuni sljedeće opšte uslove: da je državljanin BiH, da je punoljetan, da se izjašnjava kao pripadnik nacionalne manjine, da ima članstvo i da je aktivan u udruženjima koja se bave pitanjima nacionalnih manjina. 

 „Javni poziv će ostati otvoren 15 dana od dana objavljivanja. Sva udruženja koja se bave pitanjima nacionalnih manjima mogu kandidovati po jednog predstavnika, dok udruženje koje se bavi pitanjima više nacionalnih manjima može kandidovati više pripadnika nacionalnih manjina“, pojasnila je Simićeva.

Ona je dodala da očekuje da će se Vijeće nacionalnih manjina  formirati u narednih mjesec i po dana. 

„Vijeće nacionalnih manjina je savjetodavno tijelo Skupštine čije formiranje je propisano Zakonom o nacionalnim manjinama Brčko distrikta. Moći će da predlaže, savjetuje i dostavlja sve preporuke vezane za pitanja nacionalnih manjina s ciljem poboljšanja njihovog položaja u zajednici. Pripadnici nacionalnih manjina najbolje znaju koja su to njihova prava koja još nisu ostvarena. To su obično prava po pitanju zapošljavanja“, napomenula je Simićeva.

Podijelite na društvenim mrežama