PREDSJEDNIK MILIĆ POSJETIO VIŠEČLANU PORODICU U DUBRAVICAMA

mala foto  posjeta višečlanoj porodiciPredsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić posjetio je danas zajedno s članovima brčanskog Udruženja za borbu protiv steriliteta „Beba više“ višečlanu porodicu Gavrić-Svitlica u Dubravicama kod Brčkog i uručio im skromne poklone.

Predsjednik Milić je rekao da je ova porodica pokazala da materijalni uslovi nisu nužno pretpostavka za rađanje, te da njihovo bogatstvo jeste osmoro djece, što pokazuje njihovu ljubav prema djeci i porodici, tradicionalnim vrijednostima koje su, kaže Milić, prilično zaboravljene na ovim prostorima.

Podsjetio je da je u ovogodišnjem budžetu Distrikta za dječiji i materinski dodatak i jednokratnu novčanu pomoć za opremu za novorođenče izdvojeno oko 11.500.000 KM, ali da prava na dječiji dodatak ova porodica nije uspjela da ostvari jer nisu ispunili sve zakonske uslove za to.

„Obaveza nam je da promislimo kako zakonska rješenja koja imamo u Brčkom konkretno utiču na podršku ovim porodicama, jer samo zbog norme koja je predvidjela da oba supružnika moraju imati prijavljeno prebivalište na prostoru Distrikta Brčko oni nisu još ostvarili ta prava. Prava na dječiji dodatak moći će da ostvare tek u oktobru. Čuli smo i neke njihove zahtjeve i mi ćemo se potruditi da im u narednom periodu izađemo u susret“, istakao je predsjednik Milić.

Tatjana Svitlica, majka osmoro djece, kaže da su ona i suprug Dragan Gavrić planirali višečlanu porodicu, ali, priznaje da im otežavajuću okolnost u podizanju djece predstavljaju neredovna primanja, jer oboje rade za nadnicu. Veliku pomoć, kaže Tatjana, imali su od Draganovog strica Predraga koji im je kupio zemlju i kuću te nekoliko poljoprivrednih mašina kako bi mogli da obrađuju zemlju. Ono što im je najpotrebnije, napominje Tatjana, jeste dječiji dodatak i jedna krava kako ne bi morali da kupuju mlijeko djeci.   

            Predsjednik Udruženja za borbu protiv steriliteta „Beba više“ Željko Lazarević istakao je da je ova porodica svijetao primjer i da bi svi članovi društva trebali da pomognu ovakvim porodicama.

Podijelite na društvenim mrežama