POČEO ODVOZ SMEĆA NA REGIONALNU DEPONIJU U ZVORNIKU

mala Foto 11Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić obišao je pretovarnu stanicu na gradskoj deponiji, s koje je danas počeo odvoz smeća  na regionalnu deponiju u Zvorniku.

Predsjednik Milić podsjetio je da se na realizaciju ovog ugovora radilo tri godine te da je ovo veoma važan projekat za Distrikt jer će riješiti problem deponije na području grada.

Napomenuo je da su zbog gradske deponije najviše ugroženi stanovnici obližnjih naselja, posebno Ilićke i Donjeg Brezika te da je bilo prijedloga da se sačeka s odvozom smeća dok se ne izgradi centar za upravljanje čvrstim otpadom na lokaciji Kladje, ali da građani toliko ne mogu da čekaju zbog čega je dogovoreno  prelazno rješenje, odnosno odvoz smeća na regionalnu deponiju.Foto 9

„Ovo je već početak realizacije ovog ugovora. Nakon što smeće s gradske deponije bude upućeno na regionalnu deponiju krenut će se i u sanaciju gradske deponije, a uporedo i s radovima na izgradnji centra za upravljanje čvrstim otpadom na lokaciji Kladje“, istakao je predsjednik Milić.

Šef Odjeljenja za komunalne poslove u Vladi Brčko distrikta Majazudin Vehabović rekao je da je realizacija ovog projekta do sada koštala oko 570.000 KM i da bi do kraja mandata ovog saziva Vlade i Skupštine Distrikta trebao biti izgrađen i centar za upravljanje čvrstim otpadom.

Kemal Atić, direktor Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“ rekao je da se dnevno na gradsku deponiju doveze između 70 i 90 tona smeća,  da je za potrebe odvoza smeća na regionalnu deponiju nabavljen jedan kamion i dvije prikolice s presom, te da će, ukoliko bude bilo potrebe, biti nabavljeno još vozila za ove namjene.

Damjan Dundžić, predsjednik Mjesne zajednice Ilićka rekao je da će sanacija postojeće gradske deponije i izgradnja centra za upravljanje čvrstim otpadom imati nemjerljiv uticaj na kvalitet života mještana ovog i drugih naselja u blizini gradske deponije.

Podijelite na društvenim mrežama