Video Skupštine Brčko distrikta BiH

Ovdje možete pogledati promotivni video Skupštine Brčko distrikta BiH. Više snimaka možete potražiti na našem You Tube kanalu. Skupština Brčko distrikta BiH.

MILIĆ: DISTRIKT MJESTO KOMPROMISA

mala foto1Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić  rekao je da su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta pokazali odlučnost da nastave da izgrađuju Distrikt, onako kako je to predviđeno Arbitražnom odlukom, kao mjesto kompromisa i dogovaranja oko  najtežih pitanja te da je to koncept na kojem Distrikt treba da počiva i u budućnosti.

Milić je istakao da je zahvaljujući, između ostalog, brzom konstituisanju vlasti nakon posljednjih lokalnih izbora i političkoj stabilnosti, koja je preduslov za sve druge aktivnosti na prostoru Distrikta Brčko, u prethodnom periodu postignut značajan napredak ove lokalne zajednice.

Milić, koji je prisustvovao svečanoj akademiji povodom Dana Distrikta, napomenuo je da je, osim unutrašnje stabilnosti koja govori o dobrim odnosima između predstavnika političkih partija koje participiraju u Skupštini, ali i predstavnika naroda, pošto je Distrikt izrazito multietnička sredina,  od izuzetne važnosti dobra saradnja s entitetima i da oni, također, imaju svoje interese na ovom prostoru, koji su garantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom i Arbitražnom odlukom.

„Arbitražna odluka jeste nastala da bi se sačuvali dejtonski pregovori i dejtonski sporazum. On i danas ima takvu ulogu, da očuva i dejtonsku strukturu BiH. Zahvalio bih se međunarodnim organizacijama koje su dale snažan doprinos za razvoj Distrikta Brčko za sve ove pozitivne procese, prije svega, gospodin Scanlan, ali naravno i Delegacija EU u BiH koja je imala odlučujuću ulogu u projektu koji smo potpisali i realizujemo ga zajednički s Evropskom bankom za obnovu i razvoj. To je projekat revitalizacije Luke Brčko kao jedine međunarodne riječne luke u BiH i luke od koje očekujemo benefite u narednom periodu“, istakao je Milić.

Svečanoj akademiji, koja je održana u Domu kulture povodom dvadeset dvije godine od formiranja Distrikta prisustvovao je i potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović, predstavnici zakonodavne i sudske vlasti Distrikta, vjerskih, kulturnih i privrednih zajednica te međunarodni zvaničnici i predstavnici entitetskih i državnih institucija.

Podijelite na društvenim mrežama