Video Skupštine Brčko distrikta BiH

Ovdje možete pratiti uživo prenos sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH ili video snimak posljednje održane sjednice. Više snimaka možete potražiti na našem You Tube kanalu. Skupština Brčko distrikta BiH

MILIĆ: POTREBNO SAGLEDATI MOGUĆNOSTI ZA POBOLJŠANJE DOSADAŠNJIH BUDŽETSKIH IZDVAJANJA ZA PENZIONERE

mala foto 1 1Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH  Siniša Milić istakao je da postoji potreba da se na drugačiji način sagledaju dosadašnja budžetska izdvajanja za penzionere u Distriktu i mogućnosti za njihovo poboljšanje s obzirom na sveukupnu situaciju, pad životnog standarda, poskupljenje osnovnih životnih namirnica i krizu koja je izazvana i koronom.

„Jedna od teškoća koja stoji pred udruženjima penzionera jeste i primjena novog Zakona o budžetu, novog Zakona o udruženjima i fondacijama i treba sagledati mogućnost da se ova populacija poštedi pisanja projekata i apliciranja na javne pozive“, rekao  je Milić.

On je napomenuo da se za jednokratnu novčanu pomoć penzionerima, iz budžeta Distrikta, izdvaja oko 1.300.000 KM, za subvencije za komunalne usluge blizu 1.000.000 KM  i 100.000 KM za banjsko-klimatsko liječenje, te da se po programima i iznosima sredstava koja su namijenjena penzionerima koji žive na području Distrikta, ova lokalna zajednica izdvaja od ostatka BiH.

 O poboljšanju položaja penzionera u Distriktu, predsjednik Skupštine Siniša Milić, gradonačelnik Esed Kadrić, glavni koordinator Vlade Željko Antić i šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Nedim Hamzabegović razgovarali su u prostorijama brčanskog Udruženja penzionera Republike Srpske s predstavnicima udruženja penzionera iz reda sva tri naroda u Distriktu.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH  Esed Kadrić rekao je da su programi koji su u primjeni u Vladi Distrikta, prije svega, programi jednokratne novčane pomoći i subvencije koje se daju na komunalne usluge, prilično anahroni s obzirom na to da se godinama primjenjuje isti model i dodao  da će se riješiti problem isplate novca za prošlu godinu vezano za banjsko liječenje, te da će Vlada uz podršku Skupštine obezbijediti nedostajuća sredstva.

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske u Brčkom Veljko Zlatović podsjetio je da u Distriktu ima više od 10.000 penzionera, te da imaju dobru saradnju s Vladom i Skupštinom Distrikta.

Predsjednik Udruženja penzionera PIO/MIO Federacije BiH u Brčkom Ismet Bešić rekao je da je situacija s penzionerima slična u svim dijelovima BiH i da je potrebno istrajati kako bi se poboljšao status ove populacije.

Podijelite na društvenim mrežama