Video Skupštine Brčko distrikta BiH

Ovdje možete pogledati promotivni video Skupštine Brčko distrikta BiH. Više snimaka možete potražiti na našem You Tube kanalu. Skupština Brčko distrikta BiH.

JAVNA RASPRAVA O REBALANSU BUDŽETA DISTRIKTA ZA 2022. BIT ĆE ODRŽANA 26. APRILA

mala Foto 2 23. rs  Javna rasprava o prijedlogu rebalansa budžeta Distrikta za 2022. godinu, u iznosu od 27.855.000 KM  održat će se 26. aprila, dogovoreno je na 23. redovnom zasjedanju Skupštine Brčko distrikta BiH.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić istakao je da nakon primjedbi Kancelarije za reviziju,  rebalans,  po prvi put, ulazi u skupštinsku proceduru onako kako je to predviđeno za budžet Brčko distrikta te da će na ovaj način poslanici imati priliku da na svakoj sjednici,  u naredna dva mjeseca, razmatraju ponuđeni prijedlog izmjena budžeta Distrikta za 2022. godinu i da ponude kvalitetne amandmane za njegovo poboljšanje.

Najveći dio sredstava, više od  17.000.000 KM, kaže Milić, obezbijeđen je iz viška prihoda nad rashodima, zatim ušteda, prenos kapitalnog budžeta iz prethodnih godina i zaduženja. Smatra da će rebalans zadovoljiti potrebe široke lokalne zajednice.Foto 1   23.rs

„Prijedlog rebalansa budžeta ima i tu socijalnu  dimenziju zato što su tu predviđena sredstva u iznosu od 1.600.000 KM kao pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva Brčko distrikta i dio odgovora na ove poremećaje na tržištu i pad životnog standarda. Imamo i nekih specifičnih zahtjeva, prije svega, udruženja penzionera koji su ostali bez sredstava za banjsko-klimatsko liječenje  u iznosu od 100.000 KM, niz izdvajanja koja su usmjerena u kapitalne investicije, 600.000 KM za podsticaje u poljoprivredi što su nedostajuća sredstva. Značajan dio sredstava je namijenjen za završetak školskih dvorana“, pojasnio je predsjednik.

Predsjednik je istakao da je na započetom 23. redovnom zasjedanju, na inicijativu poslaničkog kluba SNSD-a, većina poslaničkih klubova prihvatila ponuđeni Nacrt zakona o regulisanju cijena u Distriktu Brčko u prvom čitanju, o kojem je Vlada Distrikta dala pozitivno mišljenje te da se očekuje i mišljenje Ekonomsko-socijalnog vijeća.

„Ovaj zakon je došao kao rezultat potrebe da se hitno interveniše uslijed inflatornih kretanja. Do sada nismo imali zakonski osnov za uticanje na formiranje marži i cijena na prostoru Distrikta Brčko. Ovim zakonom se daje nadležnost organima vlasti, prije svega, Vladi da, prateći cijene i stanje na tržištu, predloži ograničenje marži. Propisane su i kaznene odredbe“, rekao je predsjednik Milić.

U prvom čitanju usvojene su Izmjene i dopune Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, dok su u drugom čitanju poslanici izglasali Izmjene Zakona o pravnim licima i o javnim preduzećima koje osniva Distrikt.

Usvojeni su: Izvještaj o sprovedenoj proceduri izbora članova Vijeća nacionalnih manjina Brčko distrikta, Odluka o imenovanju Vijeća, Odluka o sprovedenoj proceduri izbora dva člana UO Radio-novinske agencije „Radio Brčko“ i Odluka o imenovanju tih članova, te niz odluka o utvrđivanju javnog interesa.

Poslanici će 23. redovno zasjedanje nastaviti 27. aprila.

Napomena:

Odluke o utvrđivanju javnog interesa koje su usvojene u prvom dijelu 23. redovne sjednice odnose se na:

-izgradnju dijela ulice u MZ Čađavac

-izgradnju dijela ulice u MZ Dizdaruša

-izgradnju dijela ulice u MZ Broduša

-izgradnju trotoara u MZ Šatorovići

-izgradnju vodovodne mreže u dijelu stambenog naselja Stari Rasadnik

-izgradnju fekalne kanalizacije u dijelu MZ Maoča

-izgradnju niskonaponske mreže u MZ Palanka

-izgradnju puta u zaseoku Markovići u MZ Boderište

-izgradnju ulice Stari rasadnik

-izgradnju stubne transformatorske stanice u urbanom području Rašljani

-izgradnju fekalne kanalizacione mreže u MZ Brezovo Polje

-izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda u MZ Brezovo Polje

Podijelite na društvenim mrežama