Video Skupštine Brčko distrikta BiH

Ovdje možete pratiti uživo prenos sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH ili video snimak posljednje održane sjednice. Više snimaka možete potražiti na našem You Tube kanalu. Skupština Brčko distrikta BiH

USVOJEN ZAKON O REGULISANJU CIJENA U BRČKO DISTRIKTU BiH

mala 24 рс фото 1Skupština Brčko distrikta je na 24. redovnom zasjedanju usvojila Zakon o regulisanju cijena u drugom čitanju kojim bi se trebao stabilizovati rast cijena na tržištu i spriječiti dosadašnja praksa neujednačenih cijena proizvoda na policama i prilikom naplate. Predsjednik Skupštine Siniša Milić je napomenuo da su entiteti ovaj zakon donijeli mnogo ranije i da su Zakonom predviđene novčane kazne za one koji ne budu postupali po zakonu.

 „Vlada će sada imati instrument za kontrolu formiranja cijena na tržištu. Zakon će na snagu stupiti  osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, ali će biti potrebno da Vlada donese odgovarajući provedbeni propis da djeluje u smislu ograničavanja cijena u određenoj oblasti, odnosno na određene proizvode“, pojasnio je Milić.

K znanju je primljena informacija o stanju i problemima u finansiranju sporta u Distriktu uz zaključak da će se u narednih sedam dana raspisati javni poziv za dodjelu donacija sportskim kolektivima za njihov rad.

Predsjednik Milić je istakao da je u narednom periodu potrebno drugačije raditi na organizacionom uređenju u oblasti sporta jer od osnivanja Distrikta nije kontrolisana dodjela budžetskih sredstava u ovoj i oblastima kulture i turizma.24 sjed predsjednik фото 3

On je napomenuo da će prijedlog rebalansa budžeta za 2022. godinu, koji je razmotren na sjednici, vjerovatno biti usvojen na narednom skupštinskom zasjedanju 25. maja.

Skupština je odobrila zaključak kojim se Vladi Distrikta nalaže da sprovede sve aktivnosti kako bi se štampanje Službenog glasnika povjerilo novoformiranoj Javnoj ustanovi za novinsku i izdavačku djelatnost „Radio Brčko“.

Poslanici su na 24. redovnom zasjedanju, u drugom čitanju,  usvojili Izmjene i dopune Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju u Brčko distriktu, dok su u prvom čitanju usvojili Izmjene Zakona o radu i Izmjene i dopune Zakona o reviziji javne uprave i institucija Distrikta.

Usvojen je Izvještaj o radu Upravnog odbora JZU „Zdravstveni centar Brčko“ za period od 1. aprila do 31. decembra 2021. godine, kao i izvještaji o radu Pravobranilaštva, Komisije za hartije od vrijednosti Distrikta te  Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JP „Komunalno Brčko“ za 2021. godinu.

Data je saglasnost na Izmjene finansijskog plana JZU „Zdravstveni centar Brčko“ za 2022. godinu, na Izvještaj o radu Upravnog odbora JP „Luka Brčko“ za period od 1. jula do 31. decembra 2021. godine i na Pravilnik o platama i drugim primanjima u ovom javnom preduzeću.

Skupština je dala odobrenje na prijedlog regulacionog plana „Zona rada i industrije-Baza McGovern“ u Brčko distriktu i usvojila je odluke o utvrđivanju javnog interesa koje se odnose na:

-Izgradnju dijela ulice u mjesnim zajednicama Rijeke i Klanac;

-Izgradnju puta u MZ Vučilovac;

-Izgradnju ulice i oborinskog kolektora u MZ Potočari;

-Izgradnju kraka ulice u MZ Donji Brezik;

-Izgradnju puta u MZ Gredice 2;

-Izgradnju trotoara u MZ Donji Brezik.

Za naredno zasjedanje odložene su sljedeće tačke:

1. Razmatarnje i usvajanje Izvještaja o radu Policije Brčko distrikta BiH za 2021. godinu;

2. Davanje saglasnosti na Pravilnik o izmjeni Pravilnika o platama i drugim primanjima zaposlenih u JP „Komunalno Brčko“ d.o.o. Brčko distrikt BiH za 2021. godinu;

3. Razmatranje Informacije u vezi s poslaničkim pitanjem poslanika Damira Bulčevića koja se odnosi na angažovanje lica po osnovu ugovora o povremenim i privremenim poslovima u Odjeljenju za obrazovanje;

4. Razmatranje Informacije o postupanjima po pitanju realizacije ideje osnivanja hospisa u JZU „Zdravstveni centar Brčko“ (prijedlog poslanika Halila Ljuce).

Podijelite na društvenim mrežama