Video Skupštine Brčko distrikta BiH

Ovdje možete pogledati promotivni video Skupštine Brčko distrikta BiH. Više snimaka možete potražiti na našem You Tube kanalu. Skupština Brčko distrikta BiH.

USVOJEN REBALANS BUDŽETA BRČKO DISTRIKTA ZA 2022. GODINU

mala foto 2 25.redovna i 9.vanrednaNa devetoj vanrednoj sjednici Skupštine Brčko distrikta usvojen je rebalans budžeta Distrikta za 2022. godinu u iznosu od 27.855.072,51 KM.  

Rebalansom je ukupan budžet Distrikta za 2022. godinu povećan na 267.018.339,51 KM.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da je rebalans odobren uz svih 306 amandmana gradonačelnika i pet amandmana skupštinske Komisije za budžet, te da pet amandmana opozicije nije prihvaćeno.

Predsjednik Milić je napomenuo da je prije konačnog usvajanja prijedlog rebalansa bio na dvomjesečnoj skupštinskoj raspravi, te da je održana i javna rasprava na kojoj su udruženja građana iznijeli svoje prijedloge i sugestije, od kojih su neki prihvaćeni. Foto 1 25.  redovna i 9. vanredna sjednica

Predsjedavajući skupštinske Komisije za budžet Srđan Blažić podsjetio je da su rebalansom izdvojena sredstva za kapitalne projekte koji se, uglavnom, odnose na izgradnju sportskih sala, dječijih igrališta, vodovodne, kanalizacione i putne mreže, te rekonstrukciju Odjeljenja pedijatrije u Opštoj bolnici Brčko.

„Ovo je jako dobar rebalans i čini mi se da je ovo put kako bi u budućnosti trebali raditi. Izdvojeno je 500.000 KM za izgradnju spomenika civilnim žrtvama rata, 1. 600.000 KM  za subvenciju električne energije za domaćinstva, kao i 50.000 KM za subvenciju kamate za kupovinu prve nepokretnosti“, pojasnio je Blažić.

Skupština Brčko distrikta započela je i 25. redovnu sjednicu na kojoj su, u prvom čitanju, usvojeni nacrti zakona o civilnim žrtvama rata i zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji u Brčko distriktu o kojem će biti održana javna rasprava 1. juna 2022. godine.

Predrag Ljubojević, šef Pododjeljenja za razvoj i strategiju komunalnih usluga u Vladi Distrikta  rekao je da će se zakonom o obnovljivim izvorima energije, nakon entiteta,  ta oblast urediti i u Distriktu što do sada nije bio slučaj.

„Planirali smo da građanima omogućimo ugradnju solarnih kolektora kako za proizvodnju električne energije tako i za proizvodnju tople vode. Cijene su vrlo prihvatljive,“ istakao je Ljubojević.

U drugom čitanju usvojene su izmjene Zakona o stečaju i Zakona o radu kao i izmjene i dopune Zakona o reviziji javne uprave i institucija u Brčko distriktu, te izvještaj o radu Policije Distrikta za 2021. godinu i Odluka o razrješenju člana Upravnog odbora Javnog preduzeća „Luka Brčko“.

Odobrene su i odluke o utvrđivanju javnog interesa koje se odnose na:

-izgradnju puta pored zgrade u MZ Bukvik,

-izgradnju puta u MZ Dubrave,

-izgradnju kraka ulice u MZ Donji Brezik,

-izgradnju puta u MZ Rašljani,

-izgradnju puta u MZ Palanka,

-izgradnja vodovodne mreže u MZ Rašljani,

-izgradnja rezervoara za vodu u MZ Rašljani,

-izgradnja podzemnog dalekovoda u stambenom naselju Srpska Varoš,

-izgradnja kanalizacione mreže u MZ Brod.

Nastavak 25. redovne sjednice zakazan je za četrnaest dana.

Podijelite na društvenim mrežama