Video Skupštine Brčko distrikta BiH

Ovdje možete pogledati promotivni video Skupštine Brčko distrikta BiH. Više snimaka možete potražiti na našem You Tube kanalu. Skupština Brčko distrikta BiH.

PREDSJEDNIK POSJETIO SAJAM ZAPOŠLJAVANJA

mala Foto 1 Sajam zapošljavanja Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić posjetio je danas  Sajam zapošljavanja u Omladinskom centru u Brčkom i tom prilikom istakao da će Skupština Distrikta učiniti sve što je u njenoj nadležnosti kako bi se popravilo stanje na tržištu rada.

Predsjednik Milić je rekao da je problem nezaposlenosti, koji je evidentan i u Distriktu kao i u cijeloj BiH, posljedica određenih sistemskih slabosti te da se zahvaljujući Sajmu zapošljavanja, koji se održava po četvrti put, u obrazovnom sistemu Distrikta uvode nova deficitarna zanimanja.

On je napomenuo da bi poboljšanju ukupne slike na tržištu rada u Distriktu trebala da doprinese i odluka o stipendiranju deficitarnih zanimanja koja je u pripremi, kao i izmjene Zakona o zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

„Treba vidjeti koja su se rješenja pokazala korisna u praksi u drugim zemljama i to primijeniti. Ono što me raduje jeste da je u toku priprema i zakona o obrazovanju odraslih“, naveo je predsjednik Milić.Foto 4 Sajama zapošljavanja

Šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta Zoran Bulatović rekao je da je u razgovorima s poslovnom zajednicom dogovoreno da se u obrazovni sistem uvedu nova zanimanja i da će se to realizovati od školske 2022/2023. godine.

On je istakao daje riječ o trogodišnjim zanimanjima kao što su zidar-keramičar, rukovalac građevinskim mašinama, poljoprivredni tehničar, fitofarmaceut, zubno-stomatološki tehničar te da će se ova praksa uvođenja novih zanimanja nastaviti i narednih godina.

„U rebalansu budžeta dobili smo 40.000 KM za stipendiranje oko sto učenika deficitarnih zanimanja, a što je usaglašeno sa Strategijom razvoja Brčko distrikta do 2027. godine. Odluka će uskoro biti na Vladi i poslije idemo u proces donošenja određenih akata kao preduslova za stipendiranje učenika“, pojasnio je Bulatović.

Direktorica Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta Tamara Duvnjak-Mitrović rekla je da je prema posljednjim analizama na tržištu rada izražena potreba za zanatlijama i stručnim usmjerenjima, kao i pomoćnim radnicima, i da su te analize pokazale nedostatak radne snage.

Direktor Omladinskog centra Vermont Damir Radenković rekao je da je cilj Sajma da se mladim ljudima predstave zanimanja koja se nude na tržištu rada kako bi se  u skladu s tim školovali i zadržali u svojoj zemlji.  

Sajam zapošljavanja organizovao je Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta u saradnji s Vladom Distrikta i Omladinskim centrom Vermont.

Na sajmu se predstavilo dvadeset pet fakulteta iz cijele BiH i isto toliko poslodavaca.

Podijelite na društvenim mrežama