Video Skupštine Brčko distrikta BiH

Ovdje možete pratiti uživo prenos sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH ili video snimak posljednje održane sjednice. Više snimaka možete potražiti na našem You Tube kanalu. Skupština Brčko distrikta BiH

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE

mala Foto-javna rasprava-obnovljivi izvoriSkupštinska Komisija za komunalnu, javnu djelatnost i zaštitu okoline i  Odjeljenje za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH sproveli su javnu raspravu o Nacrtu zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji u Distriktu za koju su najviše interesovanja pokazali privrednici.

Komisija će sumirati rezultate i Skupštini podnijeti izvještaj s prijedlozima i mišljenjima s javne rasprave, nakon čega će se o Nacrtu izjasniti i poslanici, u drugom čitanju.

Šef Pododjeljenja za razvoj i strategiju komunalnih usluga Vlade Brčko distrikta BiH Predrag Ljubojević rekao je da će zakon biti na usluzi građanima te da će urediti oblast obnovljivih izvora energije i pružiti mogućnost da energiju koja je svuda oko nas iskoristimo na najbolji način.

Ljubojević je naveo da je zakonom predviđena upotreba  sunčeve energije,  bio gasa, bio goriva i drugih vrsta obnovljivih izvora energije, te da Distrikt za to ima potencijala.

„Brčko distrikt godišnje troši 270.000 giga vati električne energije i dio koji sada trošimo moći ćemo da proizvedemo  iz obnovljivih izvora. Višak proizvedene električne energije moći će da se prodaje. Građani Brčko distrikta, jedini u BiH, ne plaćaju nikakvu naknadu za korištenje obnovljivih izvora energije“, istakao je Ljubojević.

On je napomenuo da su zakonom previđeni i podsticaji za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora kako za pravna tako i za fizička lica, što će biti uređeno pravilnicima koji će se donositi svake godine.

Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji u Brčko distriktu usvojen je u prvom čitanju na 25. redovnoj sjednici Skupštine.

Podijelite na društvenim mrežama