Video Skupštine Brčko distrikta BiH

Ovdje možete pogledati promotivni video Skupštine Brčko distrikta BiH. Više snimaka možete potražiti na našem You Tube kanalu. Skupština Brčko distrikta BiH.

DOGOVORENE TRASE AUTO-PUTA KROZ BRČKO

mala Foto 1 auto put sastanakPrijedlozi za trase autoputeva Beograd-Sarajevo-Beograd  i Beograd-Banjaluka koje prolaze kroz Distrikt prihvaćeni su na sastanku predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta s predstavnicima vlasti BiH, entiteta i javnih preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ i „Autoceste Federacije“ i supervizorom za Brčko.

Rješenja je ponudio Zavod za planiranje, projektovanje i izgradnju Distrikta, a sastanak je održan u Gradskoj vijećnici u Brčkom.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da su dogovorom o koridorima za izgradnju autoputeva koji prolaze kroz Brčko otklonjene sve prepreke za realizaciju važnih kapitalnih projekata koji se intenzivno odvijaju na relaciji autoputa iz pravca Banja Luke ka Bijeljini.Foto 2 auto put izjava Mlic

„Siguran sam da će i distrikt Brčko u daljoj razradi ovih koridora učiniti maksimalan napor da konačna rješenja budu pripremljena za usvajanje kroz izjašnjavanje na Vladi i Skupštini Distrikta o prijedlogu izmjena i dopuna prostornog plana“, istakao je Milić.

Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić rekao je da je naredni korak da Zavod za planiranje, projektovanje i izgradnju, na tehničkom nivou, sačini konačan prijedlog, koji bi, u savjetodavnom smislu bio sagledan  još jednom od strane javnih preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ i „Autoceste Federacije“, nakon čega će ići u parlamentarnu proceduru i na javni uvid.

Ministar komunikacije i saobraćaja BiH Vojin Mitrović je napomenuo da će autoputevi povezati BiH sa zemljama Zapadnog Balkana i Evropskom unijom, dok će Distriktu omogućiti da ima još bolju poziciju za strane i domaće ulagače.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić rekao je da je na sastanku dogovorena i trasa gasovoda koji će prolaziti kroz Distrikt.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da je postignuto rješenje optimalno i za Federaciju i za Republiku Srpsku.

Supervizor za Brčko Džonatan Menuti (Jonathan Mennuti) rekao je da očekuje skoru realizaciju postignutog dogovora. 

Podijelite na društvenim mrežama