Video Skupštine Brčko distrikta BiH

Ovdje možete pratiti uživo prenos sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH ili video snimak posljednje održane sjednice. Više snimaka možete potražiti na našem You Tube kanalu. Skupština Brčko distrikta BiH

U PRVOM ČITANJU USVOJENE IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O SPORTU I ZAKONA O UDRUŽENJIMA I FONDACIJAMA

mala Foto 1 30.rsSkupština Brčko distrikta je na 30. redovnom zasjedanju , u prvom čitanju, usvojila nacrte zakona o dopuni Zakona o sportu i o izmjenama i o dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da će se dopunom Zakona o sportu  i izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta, napraviti ključne izmjene koje će omogućiti da sportski kolektivi dobiju sredstva koja zaslužuju čime bi se popravila trenutna situacija u sportu na prostoru Distrikta.

            Dodatnom finansiranju sporta, kaže Milić, trebalo bi da doprinesu i izmjene Zakona o porezu na dobit Brčko distrikta kojim bi se u ove aktivnosti, kroz porezne olakšice, uključila i privreda.Foto 2 30.rs

„Vjerovatno će uslijediti još jedna izmjena Zakona o porezu na dobit na način da se donacije u sportu, u visini do 10 posto u odnosu na prihode računa kao neka vrsta porezne olakšice i na taj iznos se neće plaćati porez. Ja se nadam da će to biti stimulans za privredu da se uključi u finansiranje sporta“, pojasnio je Milić.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi Distrikta Pero Gudeljević rekao je da će ovim izmjenama kroz donacije, biti omogućeno finansiranje troškova električne energije, interneta i slično udruženjima građana i sportskim kolektivima, jer to nije bilo dozvoljeno novim Zakonom o budžetu Distrikta koji je stupio na snagu prošle godine.

U prvom čitanju usvojeni su i nacrti zakona o izmjeni Zakona o Direkciji za finansije Brčko distrikta i o dopunama Zakona o javnoj imovini , dok su u drugom čitanju usvojene izmjene i dopune Zakona o pravnim licima koja osniva Brčko distrikt.

Dogovoreno je da javna rasprava o prijedlogu rebalansa Budžeta Brčko distrikta za 2022. godinu od 37.327.763,39 KM, koji je ušao u skupštinsku proceduru, bude održana 21. septembra.

Poslanici su prihvatili povlačenje iz skupštinske procedure Nacrta zakona o dopuni Zakona o porezu na dobit. Usvojili su Odluku o imenovanju Komisije za izradu prijedloga naziva novih ulica u gradskim, prigradskim i seoskim područjima Brčko distrikta, te odluke o utvrđivanju javnih interesa za Brčko distrikt koje se odnose na:

- izgradnju dijela ulica u stambenom naselju Rijeke,

- izgradnju puta od Rašljana do Gornje Skakave,

- izgradnju niskonaponske mreže u urbanom području Krepšić,

- izgradnju pristupne ulice u MZ Gornji Brezik,

- izgradnju puta u MZ  Maoča,

- izgradnju dijela ulice u MZ Donji Brezik,

- izgradnju puta u MZ Dubrave,

- izgradnju dijela ulice u MZ Kolobara,

- izgradnju puta u MZ Ulice,

- izgradnju kraka Semberske ulice u MZ Donji Brezik,

- izgradnju niskonaponske mreže  u MZ Krepšić 2,

- izgradnju  krakova puta „Pajića put“ u MZ Brezovo Polje-Novo naselje,

- izgradnju  puta za Josiće u MZ Rahić Donji,

- izgradnju  puta u MZ Vukšić,

- izgradnju  vodovodne mreže od potoka Kukavica do Dejtonske  ulice broj 66,

- izgradnju  krakova ulice Bareš 1, 3 i 4 u MZ Dizdaruša,

- izgradnju autobuske stanice. 

Usvojena je  odluka kojom je rekonstrukcija kosina na obilaznici povjerena Javnom preduzeću „Putevi Brčko“ , kao i dopuna odluke o povjeravanju izgradnje i rekonstrukcije javnih puteva ovom preduzeću.  Data je saglasnost na ažurirani poslovni plan JP „Putevi Brčko“ i primljena je k znanju informacija o radu Nezavisnog odbora za izbor šefa i zamjenika šefa Policije Brčko distrikta za period januar-juni 2022. godine.

Za narednu sjednicu odgođene su sljedeće tri tačke: davanje saglasnosti na odluku o smanjenju kapitala JP „Luka Brčko“ i razmatranje i usvajanje izvještaja o radu i finansijskom stanju „Luke“ u prvoj polovini ove godine , te razmatranje i usvajanje izvještaja o  finansijskom poslovanju  u 2021. godini Fonda zdravstvenog osiguranja .

O preostalim tačkama dnevnog reda koje se odnose na davanje saglasnosti na  izmjenu i dopunu Pravilnika o radu JP „Putevi Brčko“, razmatranje informacija o reviziji finansijskih izvještaja za 2021. godinu JP „Komunalno Brčko“, Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj, Policije i Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta, Skupština će raspravljati u nastavku 30. redovnog zasjedanja koje će biti naknadno utvrđeno i saopšteno.

Podijelite na društvenim mrežama