Video Skupštine Brčko distrikta BiH

Ovdje možete pogledati promotivni video Skupštine Brčko distrikta BiH. Više snimaka možete potražiti na našem You Tube kanalu. Skupština Brčko distrikta BiH.

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O PRIJEDLOGU REBALANSA BUDŽETA

mala Foto 1 Javna raspravaSkupštinska Komisija za budžet održala je javnu raspravu o Prijedlogu izmjene Budžeta Brčko distrikta za 2022. godinu u iznosu  od 37.327.763,39 KM,  na koju se odazvao veliki broj građana, predstavnika mjesnih zajednica i udruženja.

Predsjedavajući Komisije za budžet Skupštine Brčko distrikta Srđan Blažić rekao je da su ovo druge po redu izmjene budžeta Distrikta za ovu godinu čiji će se veći dio sredstava rasporediti na kapitalni budžet, odštetu zbog suše i  podsticaje u poljoprivredi, te na zdravstvo i vladino Odjeljenje za obrazovanje.

Blažić je istakao da se i ovaj, kao i prethodni rebalans, usvaja po proceduri koja se primjenjuje i prilikom usvajanja budžeta za narednu fiskalnu godinu.

„Ono što je važno je da ćemo dobiti i prijedloge od građana i udruženja koje ćemo razmatrati na Komisiji i ono što bude opravdano uvrstit ćemo  u konačnu verziju rebalansa budžeta i uraditi preraspodjelu sredstava“, rekao je Blažić.Foto 2 Javna rasprava

Na javnoj raspravi predstavnici nekoliko  mjesnih zajednica istakli su da su problemi sa vodosnabdijevanjem i kanalizacijom višegodišnji te da ih treba riješiti.

Predsjednik Mjesne zajednice Bukvik Ilija Jovičić rekao je da je osim vodosnabdijevanja u Bukviku potrebno nastaviti asfaltiranje podmajevičke magistrale koja ide od Ćoseta kroz Vujičiće do Bukvika, dok je predsjednik Mjesne zajednice Donji Brezik Dražen Ružičić rekao da imaju 30 prijedloga, ali da je sada prioritet asfaltiranje ulice Jure Kaštelana koja vodi do zgrade područnog odjeljenja Prve osnovne škole u toj mjesnoj zajednici.

Željko Lazarević, predstavnik Unije pacijentskih udruženja Brčko distrikta rekao je da su ovim udruženjima neophodna sredstva  za rad, da ih nisu uspjeli dobiti u protekle dvije godine zbog čega su im se nagomilali dugovi, te da treba da dobiju status udruženja od posebnog značaja.

Svoje prijedloge za rebalans budžeta građani mogu dostaviti skupštinskoj Komisiji za budžet u narednih dvadesetak dana.

Podijelite na društvenim mrežama